Hamilelik ve Probiyotikler
Bakterilerin insan sağlığı üzerine etkileri, özellikle son yıllarda yapılan birçok araştırmaya konu oldu. Bu konuda yapılan çalışmalar, bakterilerin sadece hastalıklara neden olmadığını; hatta bazı bakterilerin sağlığımızı desteklediğini gösteriyor. Probiyotik kavramı ise tam da bu noktada karşımıza çıkıyor. Bağırsaklarımızda yaşayan dost bakteriler olarak tanımlanan probiyotikler, sindirim sisteminin düzenlenmesine ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyorlar. Sindirim sistemi sağlığı ise doğal olarak tüm vücudu etkiliyor. İşte sindirim sistemi sağlığının korunması, hamilelik döneminde de oldukça önemli.
Hamilelik döneminde sağlıklı bir bağırsak florası
Hamilelik, büyüyen fetüse uyum sağlamaya çalışan dramatik bağışıklık ve fizyolojik değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir.(1) Hamilelik döneminde sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak; anne adayının sindirim ve bağışıklık sisteminin korunması, doğal bağırsak florasının desteklenmesi ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemli bir yerde duruyor. Probiyotik kullanımı, hamilelikte de sindirim sistemini dengelemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olmaktadır. Ancak hamilelikte probiyotik kullanımından önce, bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin.
Probiyotikler, vücudumuz için yararlı olan canlı dost bakterilerdir. Önemli olan bu dost bakterilerin bağırsağa canlı ulaşmasının sağlanmasıdır. Günümüzde bunu sağlayan kaplama teknolojisine sahip ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda besinler ya da gıda takviyesi yoluyla alınan bu dost bakteriler mide asidi ile karşılaşınca, canlılıklarını sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yani, ne kadar canlı dost bakteri bağırsağımıza ulaşırsa sindirim ve bağışıklık sistemi o kadar desteklenmiş olur.
**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.