Bizi Takip Edin!

Düzensiz Uyumanın Bağışıklık Sistemimize Olan 6 Etkisi

Uyku Bozukluğunun Bağışıklık Sistemimize Olan 6 Etkisi

Uyku, iyi yaşam ve güçlü bir zihin için en önemli kaynaklar arasında yer alır. Günümüzde yoğun iş temposuna uyum sağlamak, şehir hayatının getirdiği hareketlilik, gürültü ve ses kirliliği gibi sebeplere bağlı olarak çok sayıda kişi düzensiz uykuyla ilgili şikayetler yaşayabilir. Düzensiz uyku ne yazık ki düşünüldüğünden çok daha büyük olumsuzluklara kapı aralar ve yaşam kalitesini negatif etkiler.

Vücut yeteri kadar dinlenemediğinde ve bu durum bir süreklilik arz ettiğinde bağışıklık sistemi alarm vermeye başlıyor. Bağışıklık sistemi, fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getiremediğinde ise vücut dışarıdaki tehditlere karşı direnç gösteremiyor. Bu da, hem psikolojik hem de fizyolojik şikayetlerin yaşanmasına neden oluyor. Araştırmalar, kaliteli uyku almayan veya yeterince uyumayan kişilerin, soğuk algınlığı virüsü gibi bir virüse maruz kaldıktan sonra hastalanma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uykusuzluk, hastalanırsanız ne kadar hızlı iyileştiğinizi de etkileyebilir.(1) Uzun vadede hayat kalitesini altüst eden düzensiz uyumanın bağışıklık sistemine etkilerini incelemek ister misiniz?

1. Hastalıkların Önünü Açar

Uyku, bütünsel sağlık açısından çok önemli bir faktör. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan düzensiz uyku, vücudun direncini düşürdüğü için bedenin hastalıklarla mücadele edememesine sebep olur. Eğer düzensiz ve yetersiz uyku, bir alışkanlık haline gelirse ya da bir rahatsızlığa evrilirse beden yeteri kadar dinlenemez.

İhtiyaç duyduğu dinlenme sürecini yaşayamayan vücut, bağışıklık sistemini artık destekleyemez hale gelir. Bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi ile birlikte enfeksiyonla mücadele süreci çok zorlu bir hal alır. Hastalıklarla mücadele etmek isteyen vücut, kendisinde bir türlü arzu ettiği gücü bulamaz.

2. İyileşme Sürecini Yavaşlatır

Düzensiz uyku, bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olarak vücudun iyileşme sürecini de sekteye uğratır. Bağışıklık sistemi organlarının yeterli seviyede çalışmaması sebebiyle vücut, halihazırda mücadele ediyor olduğu hastalıklardan hızlı bir şekilde kurtulamaz.

Araştırmalar, düzenli ve dengeli bir uyku alışkanlığı olan insanların olmayanlara kıyasla hastalıklardan daha hızlı kurtulduğunu gözler önüne seriyor. Uzmanlar, bunu bağışıklık sisteminin daha fonksiyonel çalışmasına ve kuvvetli olmasına bağlıyor. İyileşme sürecinin yavaşlaması bağışıklık sisteminin daha çok yorulmasına ve yeni tehditler karşısında daha güçsüz hale gelmesine neden olabilir.

3. Kan Basıncı ve Nabız Değerleri Olumsuz Etkilenir

Düzensiz uyuma, bağışıklık sistemini sekteye uğratarak kan basıncı ve nabız değerlerinin de bozulmasına sebep olur. Beden eski ritmini kaybettiği için hipertansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi önemli sağlık sorunları söz konusu olabilir. Ne yazık ki bu rahatsızlıklar uzun vadede can kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle düzensiz uyku ile olabildiğince erken mücadele etmek çok önemli.

4. Hormon Düzensizliklerine Yol Açar

Düzensiz uyku, hormon düzensizliklerine yol açarak da bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Sağlıklı yaşam için çok önemli işlevlere sahip olan hormonlar, düzensiz bir şekilde salgılanmaya başladığında bağışıklık sisteminin de dengesi bozulabilir. Bu durumun uzun süreli olması, sistemin işlevlerinin bozulmasına yol açabilir.

5. Stres Hormonları Daha Aktif Çalışmaya Başlar

Uyku esnasında T hücresi olarak bilinen savaşçı hücre, kanserleşmiş ve hastalanmış hücreleri yok etmek için onlara yapışır. T hücresinin işlevsel bir şekilde çalışabilmesi için vücutta stres hormonu seviyesinin düşük olması gerekir. Fakat düzensiz uyku stres hormonunun düzeyini olumsuz etkilediği için T hücresi işlevini yerine getiremez.

6. Kilo Problemlerine Neden Olur

Düzensiz uyku, metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak kilo problemlerine sebep olabilir. Vücudun hızlı bir şekilde kilo alması ya da kilo vermesi bağışıklık sisteminin üzerindeki baskıyı artırır. Halihazırda fonksiyonel bir şekilde çalışamayan bağışıklık sistemi, bir de kilo problemlerinin negatif etkileri ile karşılaştığında direncini iyice kaybedebilir.

Bonus: Probiyotiklerle Bağışıklık Sisteminizi Desteklemeyi İhmal Etmeyin

Bağışıklık sistemini desteklemek için uyku kalitenize gereken önemi vermelisiniz. Fakat uyku, vücut direncini destekleme noktasında tek başına yeterli değil. Sağlıklı beslenmek, stresten uzak durmak, vücuda ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral takviyesini sunmak da bu süreçte son derece önemli. Siz de bağışıklık sisteminizi desteklemek için probiyotiklerden ve takviye gıda ürünlerinden destek alabilirsiniz. Bu sayede vücudun besinlerden yeteri kadar temin edemediği gıda maddelerini alarak daha dinç bir bedene sahip olabilirsiniz.

Stresten uzak, dengeli beslenme ve uykuya dikkat edilen bir hayat takviye gıdalarla desteklendiğinde çok daha kaliteli bir hal alır. Vücut hem hastalıklarla daha rahat mücadele eder hem de yorgunluk semptomlarından kurtulur.

 

**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

KAYNAKLAR

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ