Bizi Takip Edin!

Kaliteli Uykunun Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri

Bağışıklık sistemimiz yaşlı hücreleri parçalayarak yenilerine yer açan, zararlı ve kontrolden çıkan hücreleri yok eden ve bizi bakteri, mantar ve virüslere karşı koruyan bir sistemdir. Bağışıklık sistemi bu görevleriyle yaşamımıza devam etmemizi sağlar. Fakat yeterli, çeşitli ve sağlıklı beslenmemek, spor yapmamak, stres yaşamak, zararlı alışkanlıklara sahip olmak gibi nedenler bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olur. Bağışıklık sistemimizi zayıflatan önemli nedenlerden bir tanesi de uykusuzluktur. Yeteri kadar ve kaliteli bir şekilde uyumamak bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ise yorgunluk, hastalıklara karşı aşırı hassasiyet ve alerji gibi belirtiler ile kendini belli eder. Hadi gelin hep birlikte uyku ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiye daha yakından bakalım.

Kaliteli uyku ve bağışıklık sistemi arasındaki güçlü bağ

Yeterli ve kaliteli bir şekilde uyumamak bağışıklık sistemini etkilemektedir. Bir süre sonra bağışıklık sistemi zayıflamakta ve metabolizma düzenli bir şekilde çalışmamaya başlamaktadır. Kaliteli uykunun birçok özelliği bulunmaktadır fakat birincil kural dünyanın döngüsüne göre yani gece vakitlerinde uyumaktadır. Bunun sebebi insanın bir iç saatinin bulunmasıdır. Bu saat aydınlık ve karanlıktan etkilenmektedir.

Bağışıklık sisteminin doğru çalışması, vücut ısısı ve hormonal faaliyetler vücut saatimiz doğrultusunda düzenlenmektedir. Örneğin geceyi iki kısıma ayırdığımızda; uykunun birinci bölümünde hücre onarımı yapılır ve hormonlar düzenlenir. Aynı zamanda derin yavaş uyku yoğun olarak bu kısımda uyunur. İkinci kısımda yani sabaha karşı olan uykuda hafıza fonksiyonları organize edilir. Bu kısım rüya uykusunun yoğun olduğu kısımdır. Kaliteli uykunun birincil önceliği olan gece uykusu, gündüz uyunduğu zaman tüm bu eylemlerde bozulma görülebilir. Tabii ki burada söz konusu yorgunluk kaynaklı öğle uykuları değildir. Burada söz konusu olan gece uykusu yerine uyunan öğle uykularıdır. Bu şekilde uyumak vücut saatimizin bozulmasından kaynaklı olarak bazı sonuçlar doğurur. Hücreler yenilenemez, ısı döngüsü içinde salgılanan hormonlar ve vücudu koruyan hormonlar salgılanamaz. Ve rüya uykuları gece düzeninde olduğu gibi devam edemez.

Diğer bir yandan gece saatleri büyüme hormonlarımızın en yoğun salgılandığı saatlerdir. Yani gece saatlerinde bir nevi yapıma gireriz. Yani hasarlı dokular ve hücreler tamir edilir. Yeterli ve düzenli bir şekilde uyumamak ise vücudumuzun yapım yerine yıkıma girmesi anlamını taşır.

Kaliteli uyku nasıl uyunur?

Kaliteli uyku bağışıklık sistemimiz için büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda kaliteli bir uyku uyumak için yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Uyunan odada kesinlikle teknolojik cihaz bulundurulmamalıdır.
  • Uyunan odanın karanlık olmasına önem gösterilmelidir.
  • Eğer mümkünse gün içinde uyanık olunmalıdır.
  • Uyku öncesinde stres yaratacak olaylardan uzak durulmalıdır.
  • Yatak odası çalışmak için kullanılmamalıdır.
  • Yatmadan önce ağır şeyler yememeye özen gösterilmelidir.
  • Magnezyumun gece boyunca uykuda önemli bir rolü olduğu bilinmektedir.
  • Yatak odası 15 ile 25 derece arası ideal sıcaklıkta tutulmalıdır.
  • Yatmadan önce sıcak bir duş almak rahat uyumanızı sağlayabilir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ