Düzenli Spor ve Egzersizin Bağışıklık Sistemimiz Üzerindeki Etkileri
Düzenli spor ve egzersiz, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda gelmektedir. Çünkü egzersizin sağlığımıza sayısız faydası bulunur. Hatta hastalıklara karşı en büyük silahımız, düzenli spor yapmak olabilir. Düzenli egzersizin başta üst solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere, bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığı ve yaşlanma sürecini yavaşlattığı bilinmektedir. Peki ama egzersizin yaşamımız üzerindeki olumlu etkileri sadece bu kadar mı? Elbette değil! Bu yazımızda düzenli egzersiz yapmanın bağışıklık sistemimiz üzerindeki olumlu etkilerine yer vereceğiz. Eğer siz de düzenli spor yapmanın bağışıklık sistemine etkileri nelerdir, merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!
Düzenli egzersizin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ile ilgili yapılan araştırmaların sayısı giderek artmaktadır. Ve birçok araştırma düzenli spor yapmanın virüs ve zararlı bakterileri öldüren hücrelerin sayısını arttırarak bağışıklık sistemini desteklediğini göstermektedir. Düzenli egzersizin bağışıklık sistemini destekliyor olması, kısaca şu şekilde açıklanabilir:
Yapılan egzersizden sonraki üç saat süresince yukarıda da bahsettiğimiz virüs ve zararlı bakterileri öldüren hücrelerin kandaki sayısı artmaktadır. Bu olumlu etki geçici olsa da düzenli bir şekilde egzersiz yapıldığında tekrarlanacağı için kalıcı bir etkiye dönüşür. Dolayısıyla egzersizin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden söz etmek için “düzenli” olması gerektiği yorumu yapılabilir. Düzenli fiziksel aktivite kalbi güçlendirerek kalbe olan kan akışını arttırır ve kalp krizi geçirme riskini de azaltır. (1)
Düzenli egzersizin bağışıklık sistemini destekleyici etkisine benzer şekilde; hareketsiz bir yaşam da kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, kanser, depresyon, kemik erimesi, eklem kireçlenmesi gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırmakta ve bu hastalıkların gelişimini kolaylaştırmaktadır. Kısaca toparlamak gerekirse; hareketsiz yaşamın yaşam kalitesini düşürdüğünü ve hatta yaşam süresini kısalttığını söyleyebiliriz. Sağlıklı, kaliteli ve uzun bir yaşam için düzenli egzersiz, benimsenmesi gereken ilk alışkanlık olmalıdır!
Düzenli egzersizin olumlu etkileri üzerine yapılan araştırmaların birçoğu, bu sağlıklı alışkanlığın kadınların meme kanserine yakalanma riskini de azalttığını göstermektedir. Buna göre düzenli egzersiz yapan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin, hareketsiz bir yaşam süren kadınlara göre %20 daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca meme kanseri tanısı koyulan hastalardan bazılarının düzenli yürüyüş yapmaya başladıktan sonra bu hastalıktan ölme riskinin de %50’den daha az bir orana düştüğü görülmüştür. Düzenli egzersizin meme kanseri üzerindeki bu olumlu etkisinin ise, egzersizin östrojen düzeyini düşürücü etkisinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Biraz da düzenli egzersiz yapmanın yaşlanma karşıtı etkisinden bahsedelim. Egzersizin yaşlanmayı nasıl yavaşlattığı tam olarak bilinmemekle birlikte hala araştırmalara konu olmaya devam etmektedir. Araştırmalarda kromozomların uç kısımlarında bulunan telomerlerin egzersiz etkisi ile uzayıp uzamadığı incelenmektedir. Çünkü telomerler çok kısa duruma geldiklerinde hücre bölünmesi durur ve yaşlanma, kanser, ölüm riski artar. Konuyla ilgili yapılan bazı araştırmalarda düzenli egzersiz yapan kişilerin telomerlerinden belirgin oranda az yıpranma olduğu görülmüştür. Bu da egzersizin yaşlanma karşıtı bir etkisi olabileceğini ortaya koymaktadır. Özellikle belli bir yaşın üzerine gelmiş kişilerin düzenli egzersiz yapması, hayati önem taşımaktadır. Çünkü insan vücudunda belirli bir yaştan sonra esneklik, dayanıklılık ve dengenin azaldığı bilinmektedir.
Yukarıda değindiğimiz tüm bu olumlu etkiler göz önüne alındığında, düzenli egzersiz yapmanın insan sağlığı ve yaşam kalitesi açısından önemi açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürmek için düzenli egzersiz bir yaşam biçimi haline getirilmeli; bu alışkanlığı sağlayabilmek içinse toplum, egzersizin faydaları ile ilgili mutlaka bilinçlendirilmelidir.
Hepinize hareket ve sağlık dolu günler dileriz!
**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
KAYNAKLAR