Dikkat Dağınıklığı Sorununu Çözecek Altın Değerinde 6 Bilgi!
Dikkat dağınıklığı, günümüzde sadece çocukların değil yetişkinlerin de yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bir problemdir. Peki, dikkat dağınıklığı nedir ve ne anlama gelmektedir? Fiilen ya da zihnen bir işle meşgulken dikkatini toplayıp o işe konsantre olamama durumu dikkat dağınıklığı olarak isimlendirilmektedir. Ve bu problem kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen unsurların başında yer alır. Dikkat dağınıklığı sorununu çözmek için birçok farklı yöntem vardır. Ancak burada önemli olan öncelikle sorunun belirtilerini bilmek ve bu sayede varlığını tespit etmektir. Dikkat dağınıklığı belirtileri kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Karşınızdaki kişileri uzun süre dinlemekte zorlanmak,
- Karşınızdaki kişi konuşurken hayal kurmaya başlamak ve konuşmadan tamamen kopmak,
- İki işle aynı anda ilgilenememek, iyi yapılan işe normalden fazla odaklanarak dış dünyadan kopmak,
- İşe geç kalmak, işleri sürekli ertelemek ve sıraya koyamamak,
- Kişisel eşyaları sürekli arabada, ofiste vb. yerlerde unutmak,
- Öfke kontrolünde zorlanmak.
Eğer ciddi bir dikkat dağınıklığı sorununuz olduğunu düşünüyorsanız uzman desteğine başvurmanız en doğrusudur. Ancak bazı doğal yöntemler de dikkat dağınıklığı probleminin çözümüne yardımcı olabilir. İşte dikkat dağınıklığı sorununu çözecek altın değerinde 6 bilgi!
1. Dikkat dağınıklığı ile ilgili bilgi sahibi olun
Dikkat dağınıklığı sorununa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle bu sorun ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalışın. Bu sayede bu probleme sahip olup olmadığınıza daha kolay karar verebilir ve kendiniz için çeşitli çözümler arayabilirsiniz. Ayrıca öğrendikçe, bu problemin korkulacak bir şey olmadığını ve daha da önemlisi çözülebildiğini görmeniz iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
2. Gününüzü programlayın
Program yaparak gün içerisinde hangi işlere zaman ayıracağınızı belirlemek, beyninize o işin yapılması gerektiği ile komut göndermek demektir. Bu da dikkat dağınıklığı sorununun engellenmesine yardımcı olur. Aksi takdirde aklınız birden fazla işe kayabilir ve yapmanız gereken işi yapmakta zorlanabilirsiniz.
3. Egzersiz yapın
Egzersiz yapmanın gerek fiziksel gerekse zihinsel olmak üzere pek çok faydası vardır. Uzmanlar yapılan fiziksel aktiviteye eğer zihin de dahil ediliyorsa dikkat dağınıklığının ciddi şekilde aşılabileceğini söylemektedir. Bu aktivitelere dans, karate vb. örnek olarak gösterilebilir.
4. Bulmaca çözün
Sudoku veya bulmaca çözmek gibi zihinsel aktivitelerin odaklanma problemine çözüm olabileceği düşünülmektedir. Henüz bu bilgi ile ilgili yeteri kadar araştırma olmasa da birçok uzman bu konuda aynı fikirdedir. Bu nedenle düzenli olarak sudoku veya bulmaca çözerek dikkat dağınıklığı sorununuzun ortadan kalkmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bu tarz aktivitelerin Alzheimer hastalığını önlediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgidir.
5. Terapiye başvurun
Eğer dikkat dağınıklığı problemine sahip olduğunuzu ve bunun yaşam kalitenizi ciddi şekilde düşürdüğünü düşünüyorsanız bir uzmana başvurarak terapi alabilirsiniz. Çeşitli nedenlere bağlı olarak kafamızda oluşan olumsuz düşünceler, çoğu zaman dikkat dağınıklığı problemini tetikleyebilir. Bu nedenle terapi, bu problemden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
6. Dikkatinizi dağıtan etmenleri çevrenizden uzaklaştırın
Günümüzde birçok dikkat dağıtıcı unsur hayatımızın tam ortasına yerleşmiş durumdadır. Cep telefonları, televizyonlar, içerik siteleri, sosyal medya… Bu dikkat dağıtıcıları çevrenizden uzaklaştırmak dikkat dağınıklığı problemini büyük ölçüde ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Konuyla ilgili yapabileceklerinizi kısaca şu şekilde örneklendirebiliriz:
- Çalışırken cep telefonunuzu uzakta bulundurmak,
- Gürültülü ortamlarda çalışırken ses önleyici kulaklıklardan yardım almak,
- Televizyon olan ortamlarda çalışmamak,
- Çalışılan alanda mümkün olduğunca başka bir insan bulundurmamak.
Tüm bu yöntemler dikkat dağınıklığını sorununu çözmenize yardımcı olabilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi başa çıkamadığınız bir problem olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana başvurmanız gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız.