Çocuklarınızla Birlikte Oynayabileceğiniz Eğlendirici ve Öğretici Oyunlar
Teknolojik gelişmelerin hızıyla kendimizi aniden içinde bulduğumuz dijital çağ, tüm yaşantımızı derinden etkiliyor. İnternetin ve dijital cihazların yaygınlaşıp hayatımızın bir parçası hâline gelmesiyle hepimiz, günümüzün büyük bir kısmını ekran karşısında geçiriyoruz. Özellikle çocuklar, hem yaşam koşulları hem de uygulanan yeni eğitim modelleriyle dijital sosyalleşmeye daha yatkın hâlde ve tüm bu değişimlerden olumsuz etkilenmemeleri ebeveynlerin elinde. Yeni kuşağın ihtiyaçları sizin çocukluk döneminize göre biraz farklı olsa da bu farklar, birlikte oyun oynamanıza engel değil. Açık havada ya da evde ailece oyun oynamak, çocukların gelişimini desteklediği kadar aile ilişkilerini de güçlendirir.
Çocuk Gelişiminde Oyunun Önemi
Oyun oynamak, her yaştan çocuk için en az beslenme ve sevgi ihtiyacı kadar hayati önem taşır. Çünkü çocuklar oyun oynayarak kendilerini keşfeder, dünyayı tanır ve çevrelerine uyum sağlar. Oyun oynamak, çocukların hem duygusal zekâ (EQ) hem de mantıksal zekâ (IQ) gelişimi açısından da oldukça önemli. Sosyal beceri kazanımından fiziksel gelişime katkılarına kadar oyun, çocuk gelişiminin en temel yapı taşlarından biri. Bu nedenlerle, ebeveynlerin çocuk yaşamının bu en önemli parçasını onlarla paylaşması büyük önem taşıyor. Ayrıca çocuklarla oyun oynayarak iletişim kurmak, onlarla aynı dili konuşmanıza ve ilişkinizi güçlendirmenize de yardımcı olabilir. İşte ailece düzenleyeceğiniz oyun gecelerini renklendirecek, eğlendirici ve öğretici 6 oyun…
1. Tam Bir Klasik: İsim-Şehir-Hayvan
6-9 yaş üzeri, okuma yazma bilen her çocuğun keyifle oynayabileceği bu oyun; hafızayı ve analitik düşünme becerisini güçlendirir. Herhangi bir hazırlığa ihtiyaç duymadan, sadece kalem ve kağıtla bu eğlencenin tadını çıkarmanız mümkün. 4-6 yaş grubundaki çocuklar için bu oyunu sesli olarak oynayabilirsiniz. Bir harf belirledikten sonra aile fertlerinden bu harf ile başlayan isim, şehir ya da bitki adları bulmalarını isteyebilirsiniz. 10-12 yaş grubundaki çocukların ilgisini çekebilmek içinse bu oyunun Kim-Nerede-Nasıl-Ne Yapıyor versiyonunu deneyebilirsiniz. Hayal gücünü geliştiren bu versiyon ile kahkahası bol bir gece geçirmeniz mümkün.
2. Deve-Cüce ve Sıcak-Soğuk Oyunları
Pedagoglara göre, oyun çağı çocuklarının en önemli ihtiyaçlarından biri de terlemek. Bu iki oyun ile 4 yaş ve üzeri çocukların bu ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Belirli sınırlar içerisine gizlenmiş bir nesnenin arandığı Sıcak-Soğuk oyunu, çocukların işitsel zekâsını geliştirir. Bu oyun, aynı zamanda anlamlandırma becerilerinin gelişimine de destek olur. Kalabalık bir grupla oynandığında daha da eğlendiren Deve-Cüce oyunu ise dikkat, odaklanma ve konsantrasyon becerilerinin gelişimine katkıda bulunur.
3. Başlar Yukarı!
7 yaş ve üstü çocuklarla oynanan bu son derece eğlenceli tahmin oyunu için yapışkanlı not kâğıtlarına ve bir saate ihtiyacınız var. En az üç kişi ile oynanan bu oyunun kuralları oldukça basit. Yapışkanlı kağıtlara ortak belirlenmiş bir kategoride (hayvanlar, eşyalar ya da meslekler gibi) isimler yazılır. Her oyuncu yapışkanlı kağıdı, yazılanları göstermeden bir diğerinin alnına yapıştırır. Oyuncular iki dakikalık sürelerle Evet-Hayır soruları sorarak kim ya da ne olduklarını bulmaya çalışır. Stratejik düşünmeyi ve soru sorma becerilerini güçlendiren bu oyunu, en çok doğru tahmini yapan oyuncu kazanır.
4.Dondur!
Dondur! çocukların müziğe, dansa, oyunculuğa olan yeteneklerini sergileyebilmesi için harika bir oyun. Üstelik gayet basit ve eğlenceli! Çocuklarınızın en sevdiği şarkıları açın ve hep beraber dans etmeye başlayın. Müzik sona erdiğinde herkes ister çılgın bir dans figürüyle isterse komik bir hayvan taklidi yaparak olduğu yerde donsun. En yaratıcı biçimde donan oyunu kazanır. 7’den 70’e yaş sınırı olmaksızın oynayabileceğiniz bu oyun, çocukların yaratıcılığını ve taklit yeteneğini geliştirir.
5. Parmak Güreşi
En az Taş-Kâğıt-Makas kadar eski bir oyun olan parmak güreşi için sadece iki kişiye ihtiyaç var. Odaklanma ve ince motor becerilerini geliştirmede oldukça faydalı olan bu oyunda amaç, rakibin başparmağını altta kalacak şekilde kendi başparmağınla kapamak. Bu oyunu 4 yaş ve üzerindeki çocuklarınızla oynayarak eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.
6. Balon Oyunu
Adından da anlaşılacağı üzere bu oyunu oynamak için bir balona ihtiyacınız var. Her yaştan çocuğun en sevdiği oyunlardan biri olan balon oyununu, yaş gruplarına göre dönüştürmeniz mümkün. 4-6 yaş grubundaki çocuklar için, oyunun amacını balonu yere düşürmemek olarak belirleyebilirsiniz. 6-9 yaş grubu için belirli bir sınır çizebilir, eşyalara temas etmeme şartı koyabilir ya da tek vuruş koşulu getirebilirsiniz. 10 yaş ve üstü çocuklarla oyunu balon voleyboluna çevirebilir, raket kullanarak balon tenisi oynayabilirsiniz. Çocukların özellikle kinestetik zekâ becerilerini arttırmaya yarayan balon oyunu, aynı zamanda motor becerilerin de gelişimini sağlar.