Bizi Takip Edin!

Candida Vajiniti Nedir?

Candida Vajiniti

Mantar vajinitinin şikayetleri oldukça yaygındır. Çoğunlukla ergenlikten menapoza kadar olan süreçte (üreme çağında) sık görülür. Candida mantar vajiniti vakaların yaklaşık üçte birinden sorumludur. Candida vajiniti, Candida adı verilen bir mayanın (bir tür mantar) neden olduğu bir enfeksiyondur. Candida normalde cilt, ağız, boğaz, bağırsak ve vajina gibi çeşitli vücut bölgeleri içinde herhangi bir soruna neden olmadan yaşar. Fakat Candida, büyümesini teşvik etmek için vajina içindeki floral koşullar değişirse enfeksiyona neden olabilir.

Candida Vajiniti Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

  • Vajinal kaşıntı, genital bölgede kaşıntı
  • Cinsel ilişki sırasında karında hissedilen ağrı
  • İdrar yaparken ağrı veya rahatsızlık
  • Genellikle beyaz yoğun renkli, anormal vajinal akıntı

Bu şikayetlerle doktora başvurulduğunda durum klinik olarak teşhis edilir. Tedavi için doktora başvurmak gerekir. Candida vajiniti, antifungal ilaçlarla tedavi edilir.

Probiyotiklerin Vajinal Flora İçin Önemi

Vajinal floranın bozulmuş doğasını yeniden düzenlemek için probiyotikler kullanılabilir. Doğal vajinal floranın sahip olduğu laktobasiller, mantarın üremesini ve yerleşmesini önleyebilir. Basit vakaların çoğu günler içinde çözülür. Komplike Candida vajiniti olan, örneğin bağışıklığı baskılanmış, hastalar için daha uzun süre tedavi gerekebilir. Gebe hastalar oral antifungal ilaç kullanmamalıdır. Gebelerde hekim tavsiyesi ile 7 günlük intravajinal tedavi kürü verilebilir. Emziren kadınlarda flukonazol güvenli kabul edilir. Florayı düzenlemek için ağızdan alınan probiyotikler tercih edilebilir. Gebe ve emziren kadınlarda güvenli kabul edilir. Hastalar standart tedaviye yanıt vermezse, genellikle dirençli olan diğer Candida türlerini aramak için kültürler gerekebilir.

Candida vajinitinde takip genellikle gerekli değildir. Ancak yaşam şeklinin değişikliği gerekir, bu konuda bilgi kazanmak önemlidir. Tedaviden sonra kalıcı veya tekrarlayan semptomları olan kadınlara, takip ziyaretleri için doktorları geri gelmeleri talimatını vereceklerdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Referanslar:

  1. Jeanmonod R, Jeanmonod D. Vaginal Candidiasis. [Updated 2022 Jul 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Erişim Adresi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/
  2. CDC. Vaginal Candidiasis. Erişim Tarihi: 10.04.2023. Erişim Adresi: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/
  3. Mei Z, Li D. The role of probiotics in vaginal health. Frontiers in cellular and infection microbiology, 2022;12, 963868.
  4. Amabebe E, Anumba DOC. The Vaginal Microenvironment: The Physiologic Role of Lactobacilli. Frontiers in medicine, 2018;5, 181.
  5. Sheyholislami H, Connor KL. Are Probiotics and Prebiotics Safe for Use during Pregnancy and Lactation? A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2021;13(7), 2382.
  6. CDC. Vulvovaginal Candidiasis (VVC). Erişim Tarihi: 10.04.2023. Erişim Adresi: https://www.cdc.gov/std/treatment-guidelines/candidiasis.htm

 

19.04.2023

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ