Hamilelik Sürecinde Kilo Kontrolünün Önemi
Anne adaylarının hamilelik süresi boyunca hamileliğin gerektirdiği ideal kiloda olmaları hem kendi sağlıkları hem de doğacak bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Hamilelik boyunca normal kilonun aşırı üstünde olmak veya aşırı altında olmak birçok tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Hamilelik süresi boyunca düzenli ve çeşitli beslenmek büyük öneme sahiptir. Bu dönemde doktora danışılarak hamileliğin gerektirdiği sağlıklı beslenme konusunda tam bilgi sahibi olunmalıdır. Hamilelik döneminde bilinçsiz diyetlerden uzak durulmaya çalışılmalıdır. Hamilelik döneminde besin çeşitliliği büyük öneme sahipken yağ da aşırıya kaçmamaya ve lif açısından zengin beslenmeye önem verilmelidir.
Bu dönemde tüm temel besin grupları düzenli ve yeterli bir şekilde tüketilmeli bunun doğrultusunda ideal bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Mineraller, yağlar, proteinler ve karbonhidratların alımı hamilelik sürecinde büyük önem taşımaktadır. Besin değeri düşük olan gıdaların tüketimi aşırı kilo almaya veya kilo vermeye sebebiyet verebilir. Bu dönemdeki kilo alımı kişiden kişiye değişmektedir fakat anne adayları ortalama olarak 10 ile 12 kilo almaktadırlar. Tabii ki alınan bu kilo fiziksel aktiviteye, sosyoekonomik özelliklere, kiloya, boya, önceden sahip olunan bebek sayısına, iştaha ve metabolik duruma göre değişmektedir. Bu dönemde aylık dengeli kilo alımına, tüm besinlerden yeterli oranda tüketmeye, doktor kontrolünde kilo alımını hesaplamaya, spor yapmaya, bol sıvı tüketmeye ve hareket etmeye önem gösterilmelidir. Bu dönemde hamileler özelinde doktor onayıyla düşük tempolu yürüyüş ve egzersiz türleri yapmak bebek ve anne sağlığı için büyük önem teşkil etmektedir.
Diğer bir yandan ideal kiloda olmak kadar dengeli ve düzenli kilo alımı da önemlidir. Hamilelik için dengeli bir şekilde sağlıklı kilo almak; daha az çatlak, doğum sonrasında hızlı kilo vermek, hamileliği rahat geçirmek, bebek için muntazam bir besin ve enerji akışı anlamına gelmektedir. Hamilikte aşırı kilolu olmak kadar sorun teşkil eden başka bir durum normalin altında kilo alımıdır. Az kilo alımı bebek için çeşitli riskler doğurmaktadır. Bunlar arasında hamilelik tarihine göre küçük kalma ve prematüre doğma gibi nedenler bulunmaktadır. Bu olayı özetlediğimiz zaman hamilelikte kilo alımının bebeğin beslenmesi ve büyümesi için büyük önem taşıdığını görmekteyiz. Yani bu dönemde kilo almamak gibi bir seçeneğin olmadığı görülmektedir. Fakat bu kiloların ne kadarının gerekli ne kadarının gereksiz olduğu konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Bu yüzden kilo özelinde doktorunuzla iletişimde olmanız büyük önem taşımaktadır.
Hamilelikte anne adayının kilosu neden önemlidir?
Hamilelikte anne adayının kilosunun önemi şu maddelerle özetleyebiliriz. Hamilelikte aşırı kilolu olmak;
- Kilolu bebek doğurma riskini artırır,
- Bebekle ilgili muayene ve ölçümleri zorlaştırır,
- Hamilelik zehirlenmesi yaşatabilir,
- Kanın vücutta hareket etmesini zorlaştırır,
- Kronik hipertansiyona yakalanma oranını yükseltebilir,
- Sezaryenle doğum yapmayı gerektirebilir,
- Bel ve sırt ağrısına neden olabilir,
- Varislere neden olabilir,
- Hamilelik sonrasında kilo verilmesini zorlaştırır,
- Halsizliğe sebebiyet verebilir,
- Kemik ve eklem ağrılarını artırabilir,
- Doğum sonrası idrar yolu, alt karın ve yara enfeksiyon riskini artırabilir,
- Bebekte omur, beyin, omurilik bozuklukları, karın duvarı ve kalp anormallikleri riskini artırabilir.