Bizi Takip Edin!

Okul Çağı Çocuklarında En Sık Görülen Bulaşıcı Hastalıklar

Okul çağı, çocukların büyüme ve gelişme dönemidir. Bu dönemde erken fark edilen büyüme-gelişme bozukluklarının önüne geçmek daha kolaydır. Okulda çocuklar toplu halde bulundukları için bulaşıcı hastalıkların görülme ve yayılma hızı daha fazla olabilir, ancak toplu halde bir arada bulunmalarının iyi bir yönü aşılama gibi koruyucu önlemlerin daha kolayca alınabilmesidir.

Okullarda en sık görülen 10 hastalığı aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Nezle, Soğuk Algınlığı

Okullarda çocuklar uzun ders süreleri boyunca aynı havayı nüfuz ederler. Yine öğrenciler arasındaki yakın mesafe de çoğu zaman nezle/soğuk algınlığı gibi virüs kaynaklı durumların yayılımını kolaylaştırır. Nezle; hapşırma, burun akıntısı, tıkanıklık, öksürük, gözlerde sulanma gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Diğer bir özelliği de özellikle çocuklar arasında kolay yayılabilir olmasıdır.

Grip

Grip kaynağı özellikle öksürme veya hapşırma ile havaya kolayca yayılabilen virüslerdir. Çocukların hapşırma veya öksürme gibi durumlarda herhangi bir koruyucu refleks yapmamaları virüsün hava partikülleri yoluyla kolayca yayılmasına neden olur. Gribin en yaygın semptomları arasında ateş, titreme, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, iştahsızlık ve yorgunluk vardır.

Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısı burun ve boğazda yaşayan bakterilerden kaynaklanan bir durumdur. Okuldaki hijyen koşulları bu bakterilerin yaşamasına neden olabilir. Yine öğretmenlerin uzun ders anlatma süreleri de boğaz ağrısına neden olabilmektedir. Boğaz ağrısına neden olan bakteriler öksürürken veya hapşırırken kolayca yayılırlar. Yaygın belirtileri arasında ateş, mide ağrısı, kırmızı ve şiş bademcikler ve boğaz ağrısı vardır.

Gastroenterit

Gastroenterite neden olan virüsler evlere ve okullara hızla yayılmaktadır. Özellikle yenilip içilen yiyeceklerin hijyeni, tuvalet hijyeni gibi konular gastroenterite zemin hazırlamaktadır. Yayın belirtileri arasında ishal, bulantı ve kusma vardır.

Mononükleoz

Mononükleoz, öpüşme, öksürme, hapşırma veya tükürük ile temas yoluyla yayılan Epstein-Barr virüsüyle yayılmaktadır. Yaygın belirtileri arasında ateş, kas ağrıları, yorgunluk ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri semptomlar vardır.

Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonu durumunda, bir virüs veya bakteri kulak zarının arkasındaki boşluğa girer ve püy oluşmasına neden olur. Kulak zarı üzerindeki bu baskı ise ağrıya neden olur. Yaygın belirtileri arasında kulak ağrısı, ateş, yutkunma veya uyuma güçlüğü, kulak çekme vardır.

Konjonktivit (Pembe Göz)

Pembe göz durumu bakteriler, virüsler, alerjiler veya kimyasallar gibi göz tahriş edici maddelerden kaynaklanabilir. Bakterilerin veya bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir durumdur. Yaygın belirtileri arasında gözde kızarıklık, şişme, akıntı, göz rahatsızlığı ve kaşıntı vardır.

Saç Biti

Saç bitleri, kafa derisinden çok az miktarda kanla beslenen küçük parazitlerdir. Okul ortamında oldukça bulaşıcıdırlar, ancak tehlikeli değillerdir. Yaygın belirtileri arasında saçta küçük böcekler, kafa derisine yakın saç tellerinde yumurtalar (sirkeler), kafada kaşıntı, çizilmeden kaynaklanan küçük şişlikler veya yaralar vardır.

Suçiçeği

Suçiçeği, varicella-zoster virüsünün (VZV) neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Kaşıntılı, kabarcık benzeri döküntülere neden olabilir. Döküntü önce göğüste, sırtta ve yüzde ortaya çıkar ve daha sonra tüm vücuda yayılarak 250 ila 500 arasında kaşıntılı kabarcıklara neden olur. Yaygın belirtileri arasında döküntü, ateş, yorgunluk, iştah kaybı ve baş ağrısı vardır.

El, Ayak ve Ağız Hastalığı

El, ayak ve ağız hastalığı özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Nadiren daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de hastalık görülebilmektedir. Ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, halsizlik bulguları ile birlikte ağız içerisinde ve ağız çevresinde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntüler ile karakterize bir klinik tablodur.

Referanslar:

  1. Şahin F. Okul Sağlığı. Sürekli Tıp Eğitim Dergisi. 2020,Haziran.
  2. Family Doctor. Common School-Age Illnesses/Infections. Erişim adresi: https://familydoctor.org/common-school-age-illnessesinfections/ Erişim tarihi: 07.10.2022.
  3. About Chickenpox. Erişim adresi: https://www.cdc.gov/chickenpox/about/index.html Erişim tarihi: 07.10.2022.
  4. C. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. El, Ayak ve Ağız Hastalığı. Erişim adresi: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/el-ayak-ve-agiz-hastaligi.html Erişim tarihi: 07.10.2022.

10.10.2022

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ