Neden Probiyotik Kullanılmalı?
Probiyotikler, çeşitli sağlık yararları olduğu öne sürülen canlı mikroorganizmalardır; yoğurt dahil olmak üzere çeşitli fermente gıdalarda ve besin takviyelerinde bulunurlar. Her insan vücudu bizimle birlikte yaşayan, bedensel işlevlerimizi ve sağlığımızı desteklemeye yardımcı olan trilyonlarca mikroorganizmaya ev sahipliği yapar. Bu mikroorganizmaların hepsi bizler için yararlı değildir. Ancak probiyotikler gibi faydalı mikroorganizmalar potansiyel olarak zararlı türlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.
Probiyotikler Nelere Yardımcı Olmaktadır?
Probiyotikler, vücudun;
- Sağlıklı bir mikroorganizma topluluğunu sürdürmesine yardımcı olur,
- Mikroorganizma topluluğunda dengesizlik meydana geldiğinde, sağlıklı bir duruma dönmesine yardımcı olur ve
- Bağışıklık tepkisini etkiler.
Probiyotik Takviyeleri
Probiyotik takviyeleri, halihazırda vücutta yaşayan popülasyonlara eklenecek, seçilmiş, faydalı türlerini içerebilmektedir. En yaygın olanları Lactobacillus ve Bifidobacterium adı verilen gruplara ait bakterilerdir. Her bir probiyotik türünün birbirinden farklı etkileri olabileceği bilinmektedir.
Probiyotik Takviyesi Hangi Durumlarda Kullanılabilir?
- Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede faydalıdır. Fakat antibiyotik kullanımı bağırsak bakterilerinin dengesinde büyük değişikliklere neden olur ve bu durum kimi zaman ishal ile sonuçlanabilmektedir. Araştırmalar, birçok probiyotiğin antibiyotik kullanılırken ishali önleyebileceğini gösteriyor.
- Gezgin ishali, belirli ülkelere yapılan bir gezi sırasında veya sonrasında bakteriyel/viral bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilir. Araştırmalar, probiyotik kullanımının, gezgin ishaline yakalanma olasılığını azaltabileceğini gösteriyor.
- Kabızlık, seyrek bağırsak hareketleri, sert dışkı ve karın şişkinliği gibi semptomlarla karakterizedir. Çalışmalar, probiyotiklerin bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabileceğini bildiriyor.
- İrritabl bağırsak sendromu, bağırsak bakterilerinin dengesinde değişiklikler ile ilişkilidir. Araştırmalar bazı probiyotiklerin özellikle şişkinlik olmak üzere çeşitli semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir
Referanslar:
- National Center for Complementary and Integrative Health. Probiotics: What You Need To Know. Erişim Adresi: https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know. Erişim Tarihi: 15.02.2024.
- Cleveland Clinic. Probiotics. Erişim Adresi: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/14598-probiotics. Erişim Tarihi: 15.02.2024.
- British Dietetic Association. Probiotics and gut. Erişim Adresi: https://www.bda.uk.com/resource/probiotics.html. Erişim Tarihi: 15.02.2024.
15.02.2024
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.