Mevsim Geçişinde Vücudumuzun Direncini Artırmak İçin Almamız Gereken 10 Önlem
Mevsim geçişleri vücut direncinin düştüğü, dolayısıyla da grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma olasılığının yüksek olduğu zamanlardır. Yaşanan ısı farklılıkları, vücudun adaptasyonunu zorlaştırır, değişik mikrop ve virüsler de çeşitli hastalıklara uygun ortamı hazırlayarak vücudu savunmasız bir şekilde yakalayabilirler. Peki, ısı farklılıklarının yaşandığı bu dönemde hastalıklara yakalanmamak ve vücut direncini arttırmak için nelere dikkat etmeli, nelerden kaçınmalı? İşte vücut direncinizi arttırmak için almanız gereken bazı önlemler!
1. Taze sebze ve meyveler tüketin
Mevsim geçişlerinde vücut direncini arttırmak için tüketilen besinlere ekstra dikkat etmek gerekir. Bunun için vitamin ve mineraller bakımından zengin, taze sebze ve meyveler bolca tüketilmeli, bu besinler iyice tıkanarak çiğ veya sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlanarak yenmelidir.
2. C vitamini bakımından zengin beslenin
Vücut direncini arttırmada etkili vitaminlerin başında C vitamini gelir. Bu nedenle vücut direncini arttırmak ve hastalıklardan korunmak için başta portakal, mandalina olmak üzere C vitamini bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketilmelidir.
3. Egzersiz ile hareketi hayatınıza dahil edin
Egzersiz yapmak vücut direncini arttırmanın etkili yöntemlerindendir. Bu nedenle hareketli olmak, egzersiz yapmak, mümkün olduğunca yürümek ve tüm bunları alışkanlık haline getirmek gerekir.
4. Sizi terletmeyecek ve üşütmeyecek giysiler tercih edin
Mevsim geçişlerinde yapılan en büyük hata, sıcaklığa uygun giysiler tercih etmemektir. Yaşanan ani ısı değişimleri, kişilerin çoğu zaman üşümesine veya terlemesine neden olabilmektedir. Bu nedenle böyle dönemlerde mümkünse üst üste, çıkarılabilen giysiler tercih edilmeli; üşümemeye ve terlememeye özen gösterilmelidir.
5. Bol su için
Mevsim geçişlerinde özellikle de sonbahar ve kış mevsimlerinde azalan hava sıcaklığına bağlı olarak su içme alışkanlığı da azalabilir. Oysa az su içmek başta sindirim sağlığı olmak üzere bağışıklık sağlığı, cilt ve böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Bu nedenle günde 2,5- 3 litre su içmeye özen göstermek gerekir.
6. Sağlıklı bitki çayları tüketin
Kuşburnu, yeşil çay, rezene gibi bitki çayları bağışıklık sistemini destekleyen etkilere sahiplerdir. Mevsim geçişlerinde düşen vücut direncini arttırmak için bu türden içecekler beslenmeye dahil edilmeli; kahve, çay gibi alışkanlıklar bunlarla değiştirilmelidir.
7. Düzenli ve kaliteli uyuyun
Uyku, vücudun dinlenmesi ve yenilenmesi açısından hayati önem taşır. Mevsim geçişlerinde kişilerin uyku düzenleri değişebilir, bozulabilir. Bu nedenle böyle dönemlerde de uykuya gereken önem verilmeli, sağlıklı ortamlarda kaliteli uykular uyunmalıdır.
8. Sigara ve alkolden uzak durun
Sigara, alkol gibi alışkanlıklar bağışıklık sağlığına zarar vererek vücut direncinin düşmesine neden olur. Bu nedenle sadece mevsim geçişlerinde değil yaşam boyunca bu tür alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.
9. El hijyenine dikkat edin
Mevsim geçişlerinde grip, nezle gibi hastalıklar daha yaygın görülür ve daha kolay bulaşırlar. Bu nedenle böyle dönemlerde vücut direncini arttırmak için bakteri ve virüslerin vücuda girmesi engellenmeli, kişisel hijyene; özellikle de el hijyenine özen gösterilmelidir.
10. Dinlenmeye gereken önemi verin
Vücut direncini arttırmak ve korumak için hareket etmek kadar dinlenmek de önemlidir. Bu nedenle özellikle mevsim geçişlerinde dinlenmek için gerekli zamanı kendinize ayırın. Aşırı fiziksel aktiviteden kaçının ve gerektiğinde dinlenerek zaman geçirin.
**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.