Bizi Takip Edin!

Lejyoner Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir? Önlemek İçin Ne Yapılması Gerekir?

Lejyoner Hastalığı Nedir

Lejyonelloz veya Lejyoner hastalığı, enfeksiyon için sürekli artan bir risk grubu olan yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde şiddetli olan, ortaya çıkan ve sıklıkla ölümcül bir pnömoni şeklidir. İnsanlar küçük su damlacıklarını soluduklarında veya Lejyonella içeren suyu yanlışlıkla akciğerlerine yuttuklarında hastalanabilirler. Genellikle oteller, hastaneler veya ofisler gibi bakterilerin su kaynağına bulaştığı yerlerde bulaş riski yüksektir. Evde bulaş daha az yaygındır. Klima sistemlerinin kullanımının arttığı yaz aylarının gelmesiyle beraber lejyoner hastalığı riski barındıran ortamlar da artmaktadır.

Lejyoner Hastalığı Nasıl Bulaşır?

  • Klima sistemleri (Gerekli bakım ve temizlik işlemleri yapılmadığı takdirde virüslerin kolayca yaşayabildiği ve aktarılabildiği bir sistem oluşabilir.)
  • Nemlendiriciler
  • SPA havuzları ve sıcak küvetler
  • Sık kullanılmayan musluk ve duşlar

Lejyoner Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Lejyoner Hastalığının Belirtileri Nelerdir

Lejyoner hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Öksürük
  • Nefes almada zorluk
  • Göğüs ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Grip benzeri semptomlar

Lejyoner Hastalığının Önlenmesi İçin Yapılması Gerekenler

Lejyoner hastalığının önlenmesi, Lejyonella büyümesini ve aerosollerin yayılmasını en aza indirecek kontrol önlemlerinin uygulanmasına bağlıdır. Bu önlemler, düzenli temizlik ve dezenfeksiyon dahil olmak üzere cihazların iyi bakımını ve büyümeyi en aza indirmek için diğer fiziksel (sıcaklık) veya kimyasal önlemlerin (biyosit) uygulanmasını içerir. Bazı örnekler:

  • Sık veya sürekli biyosit ilavesiyle birlikte soğutma kulelerinin düzenli bakımı, temizliği ve dezenfeksiyonu;
  • Aerosollerin soğutma kulelerinden yayılmasını azaltmak için sürüklenme gidericilerin montajı;
  • Bir SPA havuzunda yeterli seviyede klor gibi bir biyosit bulundurmanın yanı sıra en az haftada bir tüm sistemin tamamen boşaltılması ve temizlenmesi;
  • Sıcak ve soğuk su sistemlerini temiz tutmak ve sıcak suyu 50 °C’nin üzerinde tutmak (bu, ısıtma ünitesinden çıkan suyun 60 °C’de veya üzerinde olmasını gerektirir) ve soğuğu 25 °C’nin altında ve ideal olarak 20 °C’nin altında tutmak. Alternatif olarak, özellikle hastanelerde ve diğer sağlık bakım ortamlarında ve yaşlı bakım tesislerinde büyümeyi sınırlamak için uygun bir biyosit ile; binalarda kullanılmayan muslukları haftalık olarak yıkayarak durgunluğu azaltmak.

Bu tür kontrollerin uygulanması Lejyonella kontaminasyonu riskini büyük ölçüde azaltacak ve sporadik vakaların ve salgınların ortaya çıkmasını önleyecektir.

Referanslar:

  1. Legionella (Legionnaires’ Disease and Pontiac Fever) Erişim adresi: https://www.cdc.gov/legionella/index.html#:~:text=What%20is%20Legionnaires’%20disease%3F,containing%20Legionella%20into%20the%20lungs. (Erişim tarihi: 01.05.2022)
  2. Legionnaires’ disease. Erişim adresi: https://www.nhs.uk/conditions/legionnaires-disease/ (Erişim tarihi: 01.05.2022)
  3. Legionellosis. (Erişim adresi: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/legionellosis) (Erişim tarihi: 01.05.2022)
  4. Hilbi H et al. Molecular Microbiology, 2010;76(1):1–11.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ