Kış Aylarında Sağlam Bağışıklık Sistemi için Yapmamız Gerekenler
Bağışıklık sistemimiz bizim için hayati öneme sahiptir. Bağışıklık sisteminin işlevleri arasında hücre yapılarını parçalama ve yenilerine yer açma, zararlı hücreleri yok etme ve bizi bakteri, virüs ve mantarlara karşı koruma gibi birçok görev bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi sağlığı kış aylarında daha da önemli bir hal almaktadır. Çünkü ani ve sert hava değişiklikleri bağışıklık sistemimizin salgın hastalıklara karşı dirençsiz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sistemi, kış aylarında hastalıklardan korunmanın birincil şartıdır. Peki kış aylarında sağlam bağışıklık sistemi için yapılması gerekenler neler? İşte cevapları…
Kış aylarında sağlam bir bağışıklık sistemi için yapılması gerekenler nelerdir?
İşte kış aylarında sağlam bir bağışıklık sistemi için yapılması gerekenler:
- Yeteri kadar dinlenin ve uyuyun: Kronik yorgunluk savunma mekanizmasını güçsüz kılarak hastalık riskini artırabilmektedir. Düzenli ve yeterli bir uyku ise güçlü bir bağışıklık sistemi ile eşdeğerdir. Bu yüzden günlük düzenli olarak 7- 8 saat karanlık, sessiz ve teknolojik cihazların olmadığı bir odada uyumaya özen gösterin.
- Bitki çaylarını tercih edin: Kışın birçoğumuz içimizin ısınması için siyah çay ve kahve içmekteyiz. Fakat kahve ve çayın besin değeri açısından yarardan çok zararı bulunmaktadır. Kahve kışın oldukça fazla ihtiyacımız olan C vitamininin atılımını hızlandırmaktadır. Bu yüzden siyah çay ve kahve seçenekleri, besin değerleri yüksek olan C vitamini içeren kuşburnu çayı gibi bitki çaylarıyla değiştirilmelidir.
- Egzersiz yapın: Egzersiz her mevsimde olduğu gibi kış aylarında da büyük öneme sahiptir. Egzersiz ile vücudumuza mikro zararlar veririz. Vücudumuzun bu mikro zararların tekrardan onarılması için bazı sistemleri devreye sokar. Bu esnada bağışıklığımız da güçlenmeye başlar.
- Alkol ve sigaradan uzak durun: Alkol ve sigaranın birçok zararı bulunduğu gibi özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin güçsüz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden sigara ve alkolden uzak durmaya özen gösterin.
- D vitamini almaya özen gösterin: Kışın yeteri kadar güneş görmediğimiz için D vitaminini yeterli bir şekilde alamamaktayız. Bu yüzden D vitamini içerikli yumurta, peynir, ciğer ve balık yağı gibi gıdalar tüketmeye özen göstermeliyiz. Ayrıca D vitamini kaynaklarının aktive olabilmesi için güneşli günlerde evde değil, dışarıda vakit geçirmeliyiz.
- Yeterli miktarda su için: Vücudun alması gereken su miktarı her mevsim önemini korumaktadır. Su, metabolik reaksiyonların temel direklerinden bir tanesidir. Su, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Bu doğrultuda günlük 2 ile 2,5 litre su içmek büyük önem taşımaktadır. Eğer direkt olarak su içemiyorsanız, suyunuza bir dilim limon ekleyerek bir yandan da C vitamini alabilirsiniz.
- Öğünlerinizi düzenli tüketin: Yemeklerinizi düzenli, yeterli ve çeşitli bir şekilde yiyin.
- Vitamin ve mineral açısından zengin beslenin: Vitamin ve mineral açısından zengin beslenmeye çalışın. A, C, D ve E vitaminleri ile birlikte çinko, magnezyum, selenyum ve Omega3 ihtiyaçlarınızı giderin.
- Demire gereken önemi verin: Demir içeren besinlerin C vitamini emilimini artırdığı bilinmektedir. Bu sayede C vitamini antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olacaktır.
- Probiyotiklere gereken önemi verin: Bağırsaklarımızda dost ve zararlı bakteriler topluluğu bulunmaktadır. Bu topluluğa bağırsak florası adı verilmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar bağırsak floramızda bulunan dost bakterilerin sayısı ile bağışıklık sistemi arasında bir bağlantı olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden probiyotik bazlı gıdaların tüketimine önem verin.
- Kronik strese veda edin: Stres yaratan faktörler vücutta kortizol salınımını artırmaktadır. Bu şekilde vücudumuz bağışıklık hücrelerini aktive ederek stres ile savaşır. Fakat bu kronik bir hale gelirse bağışıklık sistemimiz zayıflamaya başlar. Bu yüzden kronik strese neden olabilecek tüm faktörleri hayatınızdan çıkarmaya özen gösterin.