Kış Aylarında Güçlü Bağışıklık İçin Almamız Gereken İyi Yaşam Önlemleri
Bağışıklık sistemi, insan vücudunda enfeksiyona yol açan bakteri ve virüs gibi zararlı mikroorganizmalara karşı vücut sağlığını korumaya yardımcı olur. Bağışıklık sistemi, bir diğer adıyla immün sistem, hücre ve doku-organlardan oluşur. Vücudu korumaya yardımcı olan bu savunma sistemi, vücutta enfeksiyona sebep olan bir mikroorganizma ile karşılaştığında onu vücuttan atmak için savaşır.
Kış aylarında güneş ışığından faydalanamamak, kapalı ortamlarda kalmak, hareketsizlik gibi faktörler hem bağışıklık sisteminin hem de metabolizmanın olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu duruma bağlı olarak da; vücutta kan şekeri seviyesinde değişme, kilo alımı ve kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu yazımızda, kış aylarında daha güçlü bir bağışıklık için uygulanması gereken yaşam önerilerini sizler için sıraladık.
Sağlıklı Yaşam Stratejilerini Uygulamaya Özen Gösterin
Kış aylarında daha güçlü bir bağışıklık için ilk olarak sağlıklı yaşam stratejilerini uygulamaya özen göstermelisiniz. Bu dönemde, sigara türevi tüm tütün ürünleri ve alkollü içecekler ile aranıza mesafe koymalısınız. Vücut direncine olumsuz etki yapan tütün ve alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltılmalısınız. Sigara ve alkol tüketimi hücrelerin ölmesine sebep olurken, immün sistemin zayıflamasına da yol açar. Bu nedenle, özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için zararlı alışkanlıkları en aza indirmelisiniz.
Vücudunuz İçin Yeterli Düzeyde C Vitamini Tüketin
Bilindiği üzere, kış aylarında yeterli seviyede C vitamini almak gribe karşı kalkan görevi görür. Günlük C vitamini gereksinimini karşılamak için portakal, greyfurt ve mandalina gibi meyveler tüketilebilir. Turunçgillerin yanı sıra yeşil biber, kivi, maydanoz ve roka da tüketilebilir.
Günlük D Vitamini İhtiyacını Karşılamaya Özen Gösterin
Yapılan araştırmalar; kış aylarında nezle, grip gibi hastalıkların daha çok görülmesinin D vitamini eksikliğinden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Vücuttaki D vitaminini artırmanın en etkili yolu elbette ki güneşlenmek.(1) Ancak kış aylarında güneş ışınları ile yeterli seviyede D vitamini alımı mümkün olmayabilir. Bu durumda da D vitamini bakımından zengin besinler tüketilebilir. Günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak için besinlerin tüketimi yeterli olmayabilir ve D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulabilir.
Bitkisel Ürün Tüketimine Dikkat Edin
Bitkisel ürün tüketiminin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur. Kış aylarının gelmesi ile birlikte zayıflama riski ile karşı karşıya kalan bağışıklık sistemi, yararlı mikroorganizma içeren besinlerle desteklenebilir. Kefir, yeşil çay ve sarımsak gibi besinleri yeterli seviyelerde tüketmek güçlü bir bağışıklık oluşturur. Bununla birlikte, sağlıklı yağ içeren besinler de immün sistemi güçlendirme konusunda olumlu etki sağlayabilir. Ceviz, badem ve fındık hem mineral açısından hem de bitkisel yağ asidi bakımından fayda sağlar.
Uyku Düzeni Oluşturun
Güçlü bir bağışıklık için beslenme düzeni kazanmak ve zararlı alışkanlıkları bırakmak yeterli olmaz. İmmün sisteminizi güçlendirmek için düzenli ve yeterli seviyede uyumaya çalışmalısınız. Uyku sırasında kan basıncında, solunum seviyesinde ve kalp atışlarında azalmalar yaşanır. Aynı zamanda, vücuda yararlı olan hormon salınımı uyku sırasında artış gösterir. Yetişkin bir kişi günde en az 7 saat uyumaya özen göstermeli. Sağlıklı bir uyku için ise 23.00 ile 07.00 aralığında uyumak oldukça faydalı.
Düzenli Olarak Egzersiz Yapın
Yapılan araştırmalar, daha güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için günlük olarak düzenli egzersiz yapmanın olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Genellikle soğuk havaların gelmesiyle birlikte spora ara verilir. Ancak vücutta enfeksiyon oluşumuna engel olmak için kış aylarında da ara vermeden düzenli olarak egzersiz yapmaya özen gösterilmesi gerekir. Özellikle açık havada yapılan yürüyüş, hem vücut direncini hem de enerji seviyesini artırır.
Probiyotik Kullanmaya Özen Gösterin
Soğuk havalarla birlikte zayıflayan bağışıklık sistemi, bağırsak hastalıklarının da oluşmasına sebep olabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Bu dönemde probiyotik kullanımı, hem bağışıklığı güçlendirir hem de sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Probiyotikler, ürettikleri moleküller ile doğrudan bağırsaklarla etkileşime girerek veya hücre oluşturma bileşenlerini kullanarak bağışıklık sistemini düzenleyebilir. (2) Bu sayede daha sağlıklı bir kış dönemi geçirerek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.
KAYNAKLAR:
- Koyu EB, Büyüktuncer Z. Depresyon ve D vitamini. Bes Diy Derg. 2015:43(1):160-166.
- Akpınar DD, Türköz BK. Probiyotik-insan bağışıklık sistemi etkileşimleri. Food and Health. 2019;5(4):265-280.