İş Hayatında Uzak Durulması Gereken 8 Kötü Alışkanlık
Çalışan insanlar günlerinin büyük bir kısmını iş yerinde geçirirler. Dolasıyla günlük yaşam alışkanlıkları da bu doğrultuda şekillenir. Eğer oturarak çalışıyorsak daha hareketsiz bir yaşam, bol çay ve kahve tüketimi bizleri bekliyor demektir. Edindiğimiz tüm bu alışkanlıklar ise zamanla sağlığımızı tehdit eder hale gelebilir. İşte iş hayatında uzak durulması gereken o kötü alışkanlıklardan bazıları!
Kahvaltısız güne başlamak
Sabah geç saatte uyanmak, kahvaltı yapmamızın önünde büyük engeldir. Geç saatte kalkan ve işe acele ile giden kişiler genelde kahvaltıyı poğaça, simit ve hazır meyve suyu gibi besinlerle halletmeye çalışmaktadır. Fakat bu durum iş verimini oldukça fazla düşürmektedir. Bunun sebebi geceleyin besin depolarımızın boşalmasıdır. Bedenimiz yeni bir günde çeşitli, sağlıklı ve yeterli bir şekilde beslenmek istemektedir. Ona istediği besinleri vermemek hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi performans gösterememek demektir. İyi bir kahvaltı, vücudumuzdaki tüm sistemlerin etkili bir şekilde çalışması demektir. Bu yüzden sabahları besin değeri düşük yiyecekler yerine çeşitli, yeterli ve sağlıklı bir kahvaltı hazırlayın. Unutmayın! Kahvaltı; metabolizmayı hızlandırır, güne enerjik bir başlangıç yapmanızı sağlar, sindirim sistemini destekler, kan şekerinizi istenen seviyelere getirerek sakinlik hissi verir.
Uzun süre oturmak
Özellikle masa başı çalışanlar uzun süre oturarak çalışmaktadır. İşin yapısı gereği bu oldukça normaldir. Fakat sürekli olarak oturmak bazı deformasyonlara sebebiyet vermektedir. Uzun süre oturulduğunda dolaşım sistemi kötü etkilenmekte, beden yağlanmakta, pankreas aşırı çalışmakta, kas ve kemik yapısı bozulmaktadır. Tüm bu olumsuz etkilerin arasında en fazla öne çıkanı, duruş bozukluklarının meydana gelmesidir. Uzun süre oturulduğu zaman kas gerginlikleri ve kas güçsüzlükleri meydana gelerek omurganın doğal yapısı bozulmaktadır. Bu durum kifoz ve lordoz gibi duruş bozukluklarına sebebiyet vermektedir. Bu yüzden işe gelirken mümkün olduğunca yürüyerek gelinmeli ve asansör kullanılmamalıdır. Ayrıca çalışırken her saatte bir küçük yürüyüşler ve esneme hareketleri yapılmalıdır. Öğle aralarında yemeğe yürüyerek gidilmeli ve mümkün olduğunca hareket edilmelidir.
Zararlı yiyecekler tüketmek
Yoğun çalışma saatleri zararlı beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getirmektedir. Birçok kişi yoğun çalışma saatleri ve toplantılardan dolayı zararlı alışkanlıklar ve fast food tarzı yiyecekler tüketmektedir. İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler yağlanmalara, kalp ve damar sorunlarına ve bunlar gibi birçok sağlık problemine neden olmaktadır. Bu yüzden iş yerinde muhakkak sağlıklı atıştırmalıklar bulundurulmalı ve öğle yemeği sağlıklı ev yemekleri arasından seçilmelidir.
Uykusuz kalmak
Uyku vücudumuz için bulunmaz bir nimettir. Uyku esnasında bedensel ve ruhsal birçok düzenleme gerçekleşir. Uykunun yeteri kadar uyunmaması ise hem fiziki hem de ruhsal olarak performans düşüklüğü anlamını taşır. Bu yüzden gece uykuları mutlaka ama mutlaka uyunmalı, uyku borçları ödenmelidir. Uyku serin, teknolojik cihazların, sesin ve ışığın olmadığı bir odada gerçekleştirilmelidir. Uykudan önce çay, kahve, alkol ve yemek tüketilmemelidir. Uyku en az beslenmek kadar önemlidir!
Spor yapmamak
İş hayatının koşuşturmacasına dalarak sosyal aktivitelerden ve spordan uzak kalmak yapılabilecek en büyük yanlışlarından bir tanesidir. Birçok kişi ‘’Bi’ de kendimi onunla yoramam’’ diyerek spor ile uğraşmamaktadır. Evet spor size yorgunluk verir. Fakat bu durum maksimum 1 hafta sürer! Daha sonrasında fiziksel ve ruhsal olarak yüksek performans sergilediğiniz bir hayat sizi bekler. Çünkü acı eşiğiniz yükselir ve kan dolaşımınız artar. Bu da kolay ve yüksek performansla geçen günler demektir.
Sigara kullanmak
Sigara kullanmak tüm insanlar için zararlıdır. Sigaranın içeriğinde 4.000’den fazla kimyasal bulunmaktadır. Bu kimyasallar duyu kayıplarına, kanser türlerine, yorgunluk hissine, ağız kokusuna, strese, uykusuzluğa ve daha birçok soruna neden olmaktadır. İş yerinde sigara kullanmak ise performansı birçok açıdan etkiler. Her şeyden önce birçok kişi sigarayı konsantrasyon arttırıcı olarak düşünse de dikkati tamamen dağıtmaktadır. Çünkü zamanla sigara içmeden bir iş yapamaz olursunuz. Bu yüzden de sürekli olarak sigara içme molaları verirsiniz. Siz konsantre olmaya çalışırken zamanınız tükenir gider. Tükenen zaman, sizde panik ve stres yaratır. Bu nedenle başta iş hayatı olmak üzere tüm hayat boyunca sigara içmek oldukça zararlı bir alışkanlıktır.
Aşırı çay ve kahve tüketmek
Oturarak çalışanlar farkında olmadan oldukça fazla çay ve kahve tüketmektedir. Evet kafein kısa süreli olarak dikkatinizi toplamanıza yardımcı olur. Fakat tek faydası budur. Çay ve kahve, suyun yerine geçemez. Sürekli olarak çay ve kahve içmek vitamin ve minerallerin tam emilmemesi ve vücuttan atılması anlamını taşır. Bu yüzden aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.
Yeteri kadar su içmemek
Bir önceki maddede de söylediğimiz gibi birçok kişi çalışırken su yerine çay ve kahve tüketmektedir. Buna ek olarak su içmeyi unutmaktadır. Fakat vücudumuzun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için su oldukça önemlidir. Günlük tüketilmesi gereken su miktarını tüketmek; ağız kokusunu önler, deriye ve saça sağlık katar, beyinsel faaliyetler için gereklidir, sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir, kalp dostudur.