Fiziksel İyiliğimizi Korumanın Zihnimiz Üzerindeki Önemi
Fiziksel ve zihinsel sağlığın varlığı, sağlıklı bir yaşam sürmenin olmazsa olmazıdır. Üstelik bunlardan birinin yokluğu, diğerinin de zarar görmesine ve zamanla yok olmasına sebebiyet verebilir. Hatta atalarımız bu durumu şu cümleyle çok net ve düzgün bir biçimde ifade etmiştir: “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.” Eğer sağlıklı bir zihne sahip olmak ve dolayısıyla mutlu bir yaşam sürmek istiyorsak öncelikle fiziksel sağlığımızı geliştirmemiz ve korumamız gerekir.
Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak gibi fiziksel sağlığımızı geliştiren yaşam alışkanlıkları, sağlam bir bedene sahip olmamızı sağlar. Sağlıklı bir bedende tüm yaşamsal fonksiyonlar eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilir. Vücut hayatta kalmak için gerçekleştirmek zorunda olduğu fonksiyonları zorlanmadan ve doğru bir şekilde yapabilir. İşte böyle bir beden, ister istemez beraberinde sağlıklı bir düşünce sistemini de getirecektir. Çünkü ruh halimiz bedensel durumumuzdan direkt olarak etkilenir. Vücudumuzda salgılanan hormonların beynimize sinyaller gönderdiği bilinmektedir. Dolayısıyla yolunda gitmeyen bir şeyler varsa, beyin bu sinyalleri alacak ve zihinsel sağlığınız da bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
Fiziksel sağlığı korumanın zihin sağlığı üzerindeki önemini açıklayabilmek için özellikle son yıllarda gündemden düşmeyen bir konuya daha değinmekte fayda vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalar beyin- bağırsak ilişkisinin sandığımızdan daha önemli olabileceğini göstermektedir. Buna göre nasıl ki beynimizden diğer organlarımıza bazı sinyaller gidiyorsa; bağırsaklarımızda yaşayan canlı bakteriler de benzer şekilde beynimize direkt olarak sinyal gönderebilir. Bu demektir ki, eğer sağlıklı bağırsaklara sahip değilseniz sağlıklı bir zihne ve sağlıklı bir düşünce sistemine de sahip olamayabilirsiniz! Tüm bu bilgilere; mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin yüzde 95’inin bağırsaklarda salgılandığı bilgisini de ekleyelim. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı bir zihne sahip olmanın tek ve en etkili yolunun fiziksel sağlığı geliştirmek olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Peki fiziksel ve zihinsel sağlığımızı geliştirmek, korumak için neler yapabiliriz? İşte fiziksel ve zihinsel sağlık için benimsemeniz gereken bazı sağlıklı yaşam alışkanlıkları.
Sağlıklı beslenmek: Taze ve lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Yeteri kadar su tüketin. Tüm bu sağlıklı beslenme alışkanlıkları, başta sindirim sistemi sağlığı olmak üzere genel sağlığınızı geliştirir.
Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz yapmanın fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde direkt etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Düzenli egzersiz yaptığınızda öncelikle bedeniniz gelişir; bunu yaparken aynı zamanda bedeniniz tarafından salgılanan mutluluk hormonu artar.
Düzenli uyumak: Düzenli uyku, bedeninin dinlenebilmesi ve yenilebilmesi için olmazsa olmazdır. Uyku sırasında hem bedeniniz hem de zihniniz dinlenir. Bu nedenle her gün gece süresi içerisinde en az 7 saat uyumaya özen gösterin.
Pozitif düşünün: Sahip olduğunuz zihin, sağlığınızı ve stres seviyenizi belirler. Bu nedenle güne pozitif düşünmeye çalışarak başlayın. Pozitif düşünmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve bu da genel sağlığınız üzerinde son derece olumlu etkilere sahiptir.