Düzenli Probiyotik Kullanımının Faydaları Nelerdir?
“Yaşam için” Yunanca ne demek acaba? Biraz ipucu verelim, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan maddeler. Çağrışım yaptı mı? Evet. “Probiyotik” kelimesi “yaşam için” anlamına gelen bir kelime.
Bebekler doğar doğmaz tamamen tertemiz, mikroplardan arınmış, yani steril olan sindirim sistemleri, doğumdan sonra yaklaşık 3-10 saat içerisinde anne kaynaklı, vajinal ve bağırsak florası kaynaklı ve aynı zamanda beslenme ve çevre kaynaklı değişime uğramaktadır. Bu nedenle, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde doğan çocukların bağırsak florası farklıdır.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde Bifidobacterium baskınlığı olurken, mama verilen bebeklerde Enterobacteriaceae, Bacterioides, Clostridiumlar, Lactobacillus, Bifidobacterium ve streptokokları içeren bağırsak florası gözlenmektedir.
Probiyotik Nedir?
Probiyotikler, bağırsak florasının mikrobiyota dengesini düzenlemeye yardımcı olan takviye edici gıdalardır. Probiyotik mikroorganizmaların en önemli grubunu laktik asit bakterileri oluşturmaktadır. Bunların içerisinde Bifidobacterium ve Lactobacillus türleri en yaygın olarak kullanılan probiyotik mikroorganizmalardır.
Bebeklerde Bağırsak Florası Dengesinin Önemi
Bebek bağırsak flora dengesinin; alerji, astım, otizm ve sindirim sistemi hastalıkları açısından büyük bir önem taşıdığı, yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Probiyotik kullanımının çocuklarda ishal, solunum enfeksiyonlarına karşı destek olduğu; bebeklerde atopik dermatit ve yenidoğanlarda nekrotizan enterekolit oranını azaltmaya yardımcı olduğu klinik çalışmalarda bildirilmiştir.
Örneğin, çocuklarda akut rotavirüs gastroenteritini önlemek için çocuk bakım merkezlerinde yapılan bir meta analizde; çocuklara probiyotik Lactobacillus verildiğinde, rotavirüs gastroenterit gelişimini önleme konusunda destek olduğu gösterilmiştir. Bir diğer meta analizde, 8.014 hastayı içeren 56 çalışma değerlendirilmiştir. Probiyotik kullanımına ait bir yan etki bildirilmemiştir ve sonuçta akut rehidratasyon tedavisiyle birlikte probiyotik kullanıldığında ishal süresinin ve dışkılama sayısının azalmasına destek olduğu saptanmıştır.
Referanslar:
- Yesilova Y, et al. Probiyotikler. J Kartal TR. 2010; ;XXI(1):49-56.
- Uymaz B. Probiyotikler ve Kullanım Alanları. Pamukkale Üniversitesi. Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2010; 16 (1): 95-104.
- Usta M, Urgancı N. Çocukluk çağında probiyotik kullanımı. Güncel Pediatri. 2014; 1:88-94