Büyük Şehirlerde Yaşamanın Zihin ve Bedenimize Olan Etkileri
Büyük şehirlerde yaşamak beraberinde birçok avantajı getirse de günümüzde daha çok dezavantajları konuşuluyor. Çünkü şehirleşmenin insanlar üzerinde çeşitli fiziksel ve psikolojik etkileri var; bunun yanı sıra çevreye olan yıkıcı etkisi de insanlar üzerinde etki sahibi. Günümüzde, dünya nüfusunun büyük çoğunluğu büyük şehirlerde yaşıyor ve araştırmalar bu oranın giderek daha fazla artacağını öngörüyor. Peki, büyük şehirlerde yaşamanın zihin ve beden sağlığımız üzerinde ne gibi etkileri var?
Büyük şehirlerdeki iş ve yaşam olanaklarının kırsal kesimlere göre daha zengin olması, büyük şehirlerin sürekli olarak göç almasına neden oluyor. Bu da beraberinde çarpık kentleşmeyi ve şehrin potansiyelinden daha fazla kalabalık olması problemini getiriyor. Daha fazla insan, daha fazla araç demek ve bu da ciddi bir trafik sorunu doğuruyor. Büyük şehirlerde yaşayan insanlar bir yerden bir yere gitmek için trafikte saatler geçiriyor, zamanın asla kendilerine yetmediğini söylüyor. Gürültü, aşırı dozda egzoz salınımı ve stres ise tüm bunların doğal sonuçları!
Büyük şehirlerde yaşamanın fiziksel sağlığımıza olan etkilerinden biri de hava kirliliği. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre her yıl hava kirliliği sebebiyle yaklaşık 800.000 kişi hayatını kaybediyor. Büyük şehirlerde, şehirleşmenin getirdiği bu hava kirliliği, akciğer ve solunum hastalıklarına neden oluyor.
Büyük Şehirde Yaşamanın Psikolojik Etkileri
Büyük şehirlerde yaşamanın beden sağlığımıza olan etkilerinin yanı sıra, belki de en çok psikolojik etkilerine maruz kalıyoruz! Trafik, gürültü, günün büyük kısmını kapalı bir ortamda çalışarak geçirmek gibi şehir hayatının beraberinde getirdiği durumlar stres seviyemizi artmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalar; küçük şehirlerde, kasaba ve köylerde yaşayan insanlar daha mutluyken büyük şehirlerde yaşayan insanların depresyona yakalanma risklerinin daha fazla olduğunu gösteriyor. Yani şehirlerde bu kadar fazla imkana sahipken daha sade yaşamlara sahip insanlara göre daha mutsuzuz!
Şehirleşme kavramı ile birlikte kentsel yalnızlık kavramı da karşımıza çıkıyor. Büyük şehirlerde milyonlarca insanla beraber yaşamamıza rağmen kendimizi yapayalnız hissediyoruz. İşte bu da büyük şehirlerde yaşamanın zihin sağlığımıza olan bir diğer etkisi!
Görüldüğü üzere büyük şehirlerde yaşamanın zihin ve beden sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi mevcut. Bu etkilerin farkına varan birçok insan büyük şehirlerden daha küçük şehirlere, kasabalara ve köylere göç ediyor. Peki ama bunu yapamayanlar ne olacak?
Siz de şehir yaşamının beraberinde getirdiği olumsuzluklardan kaçınmak için zaman yönetimi konusunda bilinçlenmek, doğada vakit geçirmek için mutlaka zaman yaratmak, şehir yaşamının avantajı olan çeşitli kültürel aktivitelerden faydalanmak, atık problemini arttırmamak adına bilinçli tüketim yapmak, su gibi doğal ve hayati kaynakları bilinçli tüketmek gibi doğru davranışlar sergileyebilirsiniz. Şehirler ancak bu şekilde insan dostu yerler haline gelebilir ve bizler daha mutlu yaşamlara sahip olabiliriz!