Bizi Takip Edin!

Beslenme Alışkanlıklarımızın Odaklanma ve Dikkatimiz Üzerindeki Etkileri Nelerdir

Odaklanma zorluğu ve dikkat dağınıklığı belli dönemlerde her insanın başına gelebilecek problemlerdir. Eğer aklımıza takılan bir sorun varsa, o an başka bir şey düşünüyorsak, canımız sıkkınsa, dalgınsak elimizdeki işe yeteri kadar odaklanamaz ve dikkat gösteremeyiz. Bu son derece normaldir. Ancak odaklanma zorluğunun uzun süre devam etmesi; büyük hatalar yapmamıza, bir işle gereğinden fazla uğraşarak zaman kaybetmemize ve sonuçta yaptığımız işten sıkılmamıza neden olabilir. Peki odaklanma zorluğu ve dikkat dağınıklığı neden olur?

Odaklanma ve dikkat problemlerinin olası nedenleri

Odaklanma sorunu, fiziksel hareketlilik ve beslenme ile yakından ilişkilidir. Bu problemin altında çeşitli hastalıklar, stres, beslenme yetersizlikleri, hareketsiz yaşam gibi pek çok neden yatabilir. Beslenme alışkanlıklarımız, dikkatimizi ve odaklanma yetimizi direkt olarak etkileyebilir. Eğer yeterince iyi beslenmiyorsak, bu durum uzun vadede odaklanma problemleri yaşamamıza neden olabilir. Tek tip beslenme, ağır yemekler tüketmek, şeker tüketimi, alkol ve sigara kullanımı odaklanma sorunlarına davetiye çıkaracak beslenme alışkanlıklarından bazılarıdır.

Beynimiz, vücut ağırlığımızın oldukça az bir kısmını oluştursa da enerjimizin %20’si gibi ciddi bir kısmını kullanmaktadır. Dolayısıyla enerjimiz azaldığında bunu ilk fark eden organlardan biri beynimiz olacaktır. Yeterli beslendiğimizi düşünsek de eğer sağlıklı ve dengeli beslenmiyorsak; vücudumuz bazı mineral ve vitaminler bakımından eksik kalabilir. Bunun sonucunda da bedenimiz ve beynimiz enerjisiz kalır. Bu nedenle beslenme bakımından çeşitli, sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir.

Odaklanma ve dikkati arttırmak için beslenme önerileri

Beslenme alışkanlıklarımızın odaklanma ve dikkatimiz üzerinde direkt olarak etkili olabileceğini yukarıda açıklamaya çalıştık. Peki odaklanma problemlerinden kaçınmak için nasıl beslenmeliyiz? İşte zihinsel süreçler için olmazsa olmaz beslenme tavsiyeleri!

  • B vitaminleri odaklanma ve dikkat açısından son derece önemlidir. Eksikliği durumunda dikkat problemlerinin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu nedenle fındık, ceviz, fasulye, bezelye, süt, yeşil yapraklı sebzeler, avokado, yağsız et gibi B vitaminleri bakımından zengin gıdaları beslenme düzenine dahil etmek gerekir.
  • Odaklanma ve dikkat için gerekli minerallerden biri de demir olarak karşımıza çıkar. Demir eksikliği beraberinde hafıza ve konsantrasyon problemlerini de getirmektedir. Demir eksikliğine karşı deniz ürünleri, brokoli gibi demir bakımından zengin besinler tüketilebilir veya doktor önerisi ile demir takviyeleri kullanılabilir.
  • Omega-3 yağ asidinin hafıza ve konsantrasyonu geliştirme özelliği olduğu bilinmektedir. Bu nedenle düzenli olarak balık tüketmek odaklanma kabiliyetini arttırabilir.
  • Yeteri kadar su tüketin. Tıpkı vücudun aç kalması gibi susuz kalması da beraberinde konsantrasyon problemlerini getirebilir.
  • Şekerden uzak durun. İşlenmiş şeker kişiye fiziksel ve zihinsel yorgunluk vereceği için odaklanma zorluklarına neden olabilir. Ayrıca şekerli gıdalar kan şekeri dengesizliklerine yol açarak zihinsel süreçleri olumsuz yönde etkiler.
  • Karbonhidrat tüketimini sınırlandırın. İşlenmiş karbonhidratlar kan şekeri dengesi ile oynayarak halsizlik, uyku hali gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilirler. Bu belirtiler ise beraberinde odaklanma ve dikkat problemlerini getirebilir.
  • Çeşitli beslenin. Sebze ve meyveler içeriklerinde birçok farklı vitamin ve minerali barındırırlar. Bu şekilde beslenildiğinde vitamin eksiklerinin de önüne geçilmiş olur. Sonuçta fiziksel ve zihinsel sağlık destekleneceği için dikkat ve odaklanma yetisi geliştirilebilir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ