Bizi Takip Edin!

Bağışıklık Sistemini Baskılayıcı Tedavi Alan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Bazı hastalıklar doğrudan vücudun bağışıklık sistemine etki eder. Sistemin doğal işleyişini bozan ve sağlıklı hücreleri tehlike gibi gören otoimmun hastalıklar ve kanser, bağışıklık sistemini hedef alan hastalıkların başında gelir. Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da hedef bölge olan bağışıklık sistemi üzerinde bir etki, daha doğrusu bir baskı, yaratır. Yani bahsedilen bu rahatsızlıkların ortaya çıkması ve akabinde uygulanan tedaviler bağışıklık sistemini baskı altına alır.

Aynı durum organ nakli sonrasında vücudun yeni hücreleri kabul etmesi sürecinde kullanılan ilaçlar için de geçerli. Bağışıklık sistemini baskı altına alan bu ilaçlar vücudun koruma kalkanının yeni gelen organa negatif bir tepki vermesini önlemek amacıyla ömür boyu kullanılabilir. Fakat bu durumlarda da vücudun dışarıdan gelecek olan bakteri ve virüslere karşı savunması zayıflayabilir ve beden rahatsızlıklara daha açık hale gelebilir. Bu sebeple de bağışıklık sistemini baskılayıcı bir tedavi sürecinde olan kişilerin normalden çok daha dikkatli ve titiz davranması gerekir. İşte biz de sizler için bu konuda hassas davranılması ve çok dikkatli olunması gereken noktaları bir araya getirdik. Gelin, beraber inceleyelim.

1. Doktor Önermedikçe Herhangi Bir İlaç Kullanmayın

Doktor Önermedikçe Herhangi Bir İlaç Kullanmayın

Bağışıklık sistemi ile alakalı bir rahatsızlığı olan kişiler birçok farklı ilaç kullanabilir. Böyle bir durumda kullanılan tüm ilaçların birbiriyle etkileşimi kontrol edilmeli. Bu nedenle günlük düzene eklenecek herhangi bir farmasötik ürünün mutlaka doktor kontrolünde alınması gerekir. Çünkü ancak bir uzman, zararsız gibi görünen iki farklı ilacın bir araya geldiği zaman oluşturabileceği etkileri bilebilir. Bu nedenle içerisinde medisinal kimyasal bulunan ilaçlar doktor kontrolünde alınmalı.

2. Alerjenlerden Uzak Durun

Alerjik reaksiyonlar bağışıklık sistemi üzerinde zayıflatıcı etkiye sahip. Eğer bağışıklığı baskı altına alan bir tedavi sürecinden geçiyorsanız, vücudu bir de alerji ile yormamak için alerjenlerden uzak durmanız gerekiyor. Bu noktada yapabileceğiniz ilk şey ev tozu ve polen gibi birçok insanı rahatsız edecek zerreciklerden uzak durmak. Onun yanında alerji yapabilecek bitki ve evcil hayvanlarla da aynı ortamda bulunmamalısınız. Bu konuda net bir bilgi edinmek istiyorsanız alerji testi yaptırabilirsiniz.

3. Kişisel Hijyene Çok Dikkat Edin

Kişisel Hijyene Çok Dikkat Edin

Bağışıklık sisteminin baskılandığı vücut hastalıklara açık hale gelir. Bu dönemde herhangi bir virüs ya da bakteri ile temas etmeniz halinde çok çabuk hasta olabilirsiniz. Bu durumdan kaçınmak için yapmanız gerekense, kişisel hijyeni ön plana koymak. Çünkü koronavirüsün de bize hatırlattığı gibi, virüs ve bakteriler en kolay eller ve yüz aracılığıyla bulaşıyor. Kirli ellerle ağız, göz ve burun çevresine dokunulduğunda virüsün vücuda girmesi kolaylaşıyor. Tüm bunları önlemek için gerekli yerlerde maske takmak, elleri sık sık dezenfekte etmek, çamaşırları düzgünce yıkayıp ütülemek ve hijyeninden emin olunmayan yerlerden uzak durmak gerekiyor. (1)

4. Yaşam Alanlarınızı Sık Sık Havalandırın

Yaşam alanlarınızı sık sık havalandırın

Vücudun ihtiyacı olan oksijeni alabilmesi için sık sık açık havaya çıkılması gerekir. Fakat bağışıklık sistemi baskı altında olan biri, özellikle kışın soğuk günlerinde, açık havaya rahat rahat çıkamayabilir. Böyle bir durumda yaşam alanlarının düzenli olarak havalandırılması gerekir. Ortalama iki saatte bir odanın havasının değiştirilmesi bütünsel sağlık açısından oldukça önemli. Eğer havalandırma sistemi varsa alerjenleri önleyecek ve temiz hava sirkülasyonunu sorunsuz bir şekilde sağlayabilecek özel filtreler kullanılmalı.

5. Sağlıklı Yaşam Kodlarını Benimseyin

Bağışıklık sistemi baskı altında olan birinin tüm yönleriyle sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yapması gerekir. Bu bağlamda ilk olarak tüketilen gıdalara dikkat edilmeli. Bir diyetisyen ya da uzman doktora danışılarak beslenme düzeni belirlenmeli. Kızartma gibi fazla ve yanmış yağ içeren ürünlerden, işlenmiş gıdalardan, çiğ veya az pişmiş etlerden, şekerli yiyecekler ve asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Bol yeşillikli, sebze ve kaliteli protein içeren bir beslenme programı izlemenizde fayda var. Bunun yanında alkol ve sigara almamalı, günlük yaşamınıza hafif egzersiz programları dahil etmelisiniz. Ayrıca probiyotik ve gıda takviyeleri alarak vücudun ihtiyaç duyduğu bileşenleri düzenli olarak sunabilirsiniz. Bağırsak florasındaki yararlı bakterileri düzenleyen takviyelerle bağışıklık sistemine destek olabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

1. Bağışıklığı Baskılanmış Hastaların Enfeksiyonlardan Korunma Önlemleri Bilgilendirme Broşürü

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ