İş Yerinde Stresle Başa Çıkmanın 8 Etkili Yolu
İnsan var olduğu ilk andan itibaren stres sayesinde hayatta kalmıştır. İnsan stres yaşamasaydı beslenemez, barınamaz ve yaşamını sürdüremezdi. Makul seviyelerde olan stres her dönem insanın yaşamını devam ettirebilmesi için önemli bir olgu oldu. Fakat günümüzde beslenme, barınma ve yaşamını sürdürebilme gibi stres türlerine ek olarak farklı stres türleri ortaya çıkmaya başladı; stresin seviyesi ve boyutu değişti. Bir amaç doğrultusunda bir yerde çalışırken başarı, ekonomik kazanç, statü ve yoğunluk gibi onlarca şey stres doğurmaya başladı. Bu stres ise bizde mental ve fiziksel olarak birçok zarara sebep oldu. Günümüzde stresin en fazla yaşandığı yerlerden bir tanesi olan iş yerlerinde, strese planlı ve bilinçli bir şekilde yaklaşmak oldukça önemli. Biraz sonra yer vereceğimiz bu etkili yollar, iş yerinde stresle başa çıkmanıza yardımcı olacak.
İyi beslenin, iyi uyuyun ve spor yapın!
Stresin ortaya çıkmasına neden olan mental ve stratejik durumları incelemeden önce kişinin bedeninin ne kadar önemli olduğunu hatırlamakta fayda vardır. Çünkü iş yerinde yapılanlar ve yapılmayanlara geçmeden önce iyi beslenmemek, iyi uyumamak ve spor yapmamak stresi doğurabilir. Bu yüzden güne güzel bir kahvaltıyla başlanmalı, öğünler atlanmamalıdır. Çay ve kahve tüketimi kısıtlanmalıdır. Sağlıksız atıştırmalıklar yerine küçük sağlıklı atıştırmalıklar çekmecelerde bulundurulmalıdır. Yeterli ve düzenli bir şekilde uyuyamamak vücutta kortizol seviyelerinin artması anlamına gelmektedir. Bu yüzden düzenli bir şekilde, teknolojik cihazların, sesin ve ışığın olmadığı bir odada yeteri kadar uyunmalıdır. Tüm bunlara ek olarak düzenli bir şekilde spor yapılmalıdır. Hareketsizlik kişiyi birçok yönden olumsuz olarak etkiler. Hareketsiz kalmak kilo almaya, duruş bozukluklarının yaşanmasına ve stresin artmasına neden olur.
Hayır demeyi öğrenin
İş yerinde insanlarla iyi geçinmek birçok isteğinizin yolunu açar. Ne de olsa iş yerinde sevilen bir insan olmak, işinizi iyi yaptığınızın ölçütlerinden bir tanesidir. Fakat bu düşünceyle farklı statülerden ve farklı kişilerden gelen her işe ‘’Evet’’ demek de kişide stres oluşturmaya başlar. Çünkü göreviniz olmayan bir işi almanız veya zamanınız olmamasına rağmen o işe evet demeniz kendi programınızın bozulmasına neden olur. Oluşan program bozukluğu ‘’İşleri yetiştirebilecek miyim?’’, ‘’Yaptığım işler istediğim gibi olabilecek mi?’’ gibi düşünceleri doğurmaya başlar. Ve zamanla stres oluşur.
Kısa aralar verin
Konsantre olmak oldukça zor bir süreçtir. Fakat konsantrasyonunuzun bozulmaması için kısa aralar vermemeniz size daha fazla konsantrasyon bozukluğu ve stres olarak geri dönecektir. İş yerinizde yaptığınız işlerin hayatınızın tamamını oluşturmadığını anlamak, konsantrasyonunuzu toplamak ve olaylara farklı bir açıdan bakmak için kısa yürüyüşler yapın, insanlarla sohbet edin veya gözlerinizi kapatın ve güzel bir müzik dinleyin.
Yöneticinizle iyi ilişkiler kurun
Aslında birçoğumuzun iş yerinde yaşadığı stresin nedenlerinin birinci sırasını yöneticiler alır. Yönetici kaynaklı stresin ortaya çıkmasının en büyük nedeni sizin yöneticinizle sağlıklı ilişkiler kurmamanızdır. Bu maddenin tam olarak yerine getirilmesi birçok problemin de çözülmesi anlamına gelmektedir. Mesela bir başkasının olan görevi isteğiniz dışında sizin yapmanız ve yöneticinizin bundan haberinin olmaması sizdeki iş yükünün artması ve zamanını kullanamamaktan dolayı bir stres doğuracaktır. Bu amaç doğrultusunda yöneticiyle sıkı bağlar kurmak, iş dışında muhabbet edebilmek, sorunları ve başarıları paylaşabilmek oldukça önemlidir. Bu durum sizi büyük ölçüde rahatlatacaktır.
Açık ve net olun
İş yaşamında insanın dışarıya ve kendisine karşı açık ve net olabilmesi büyük öneme sahiptir. Kişinin insanlardan olan beklentilerini, kendisinden olan beklentisini, yapabileceklerini ve yapamayacaklarını bilmesi büyük öneme sahiptir. Olmayacak şeylere efor sarf etmek veya büyük beklentilere girmek strese neden olabilir. Bu yüzden açık ve net düşüncelerle sağlıklı kararlar alınmaya çalışılmalıdır.
Hırs insanı yorar
Hırs tıpkı stres gibi makul seviyelerde olması durumunda kabul edilebilirdir. Çünkü rekabetçi bir ortam kişiyi geliştirir, motivasyonu artırır. Fakat aşırı bir şekilde hırslı olmak ve bunun doğrultusunda yaşanabilecek olumsuzluklar kişiyi gereğinden fazla üzebilir, stres yaratabilir.
Gerçekçi hedefler koyun
Gerçekçi olmayan hedefler kişide yüksek stres oluşturmaktadır. Bu yüzden işinizle ilgili bir hedeften kendinizle ilgili olan bir hedefe kadar mutlaka gerçekçi hedefler koyun. Koyduğunuz hedef doğrultusunda uğraş vermek ve sonucunun olumsuz olması sizi negatif yönde etkileyecektir.
Çalışma koşullarınıza dikkat edin
En az birinci madde kadar önemli bir başka konu çalışma koşullarıdır. Çalışma koşullarınız farkında olmadan sizde stres yaratıyor olabilir. Bu yüzden sandalyenizin yapısı, masanızın yüksekliği, sandalyenizin yüksekliği, masanın üzerinde duran gereksiz şeyler, aşırı ses, aşırı veya loş ışık gibi durumlara dikkat edilmelidir. Kişi kendi halledebileceği şeyleri kendi halletmeli, edemediklerini olanaklar dahilinde yönetimden istemelidir.