Hava Değişimlerinden Vücudumuz Nasıl Etkilenir? Ne Tür Önlemler Almalıyız?
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte güneş ışınlarını daha az görmeye başladık. Gündüzlerin iyiden iyiye kısalmaya başladığı bugünlerde düşük sıcaklıklar da kendimizi daha yorgun ve halsiz hissetmemize neden olabiliyor. Çünkü vücudumuzun hava değişimlerinden etkilenmesi kaçınılmaz bir durum. Mevsim geçişlerinde yaşanan ani hava değişimleri, vücudumuzda da birçok değişikliğin yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Uyku bozuklukları, yorgunluk, eklem ve kas ağrıları böyle dönemlerde ortaya çıkabilen belirtilerden bazıları. Bedenimiz hava değişimlerine hızlıca adapte olamadığında, bu türden belirtilerle aslında bize sağlığımıza dikkat etmemiz için küçük bir uyarıda bulunuyor. Peki vücudumuzu hava değişimlerinin yaratabileceği olumsuzluklardan nasıl koruyabiliriz? Bazı basit önlemlerle vücudumuzun değişen sıcaklıklara daha hızlı adapte olmasını sağlamak mümkün! İşte o önlemlerden bazıları.
Dengeli ve sağlıklı beslenin
Kış aylarında daha ağır ve yağlı yiyecekler tüketme eğiliminde olsak da aslında bundan kaçınmak gerekiyor. Mevsim geçişlerinde vücut direncimizi arttırmak için sağlıklı beslenmeye devam etmek çok önemli. Beslenme düzenimizde taze mevsim sebze ve meyvelerine yer vermek; protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar gibi farklı besin grupları bakımından yeterli beslenmek şart. Bunun yanı sıra günde 3 ana, 3 ara öğün olacak şekilde dengeli beslenmenin de büyük faydası bulunuyor. Siz de sağlıklı ve dengeli beslenme ile bedeninizin bu geçiş dönemine uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Yeteri kadar su tüketin
Kış aylarına girmemizle birlikte su tüketme isteğimizde bir azalma söz konusu olabilir. Oysa su, vücudumuz için her mevsimde çok önemlidir. Bu nedenle mevsim geçişlerinde yeteri kadar sıvı tüketmek şarttır. Siz de günde 2- 2,5 litre su tüketerek hava değişimlerinden vücudunuzu koruyabilirsiniz.
Vitamin ve mineralleri beslenmenize dahil edin
Hava değişimlerinin yaşandığı dönemlerde bedenimiz yeni koşullara uyum sağlamaya çalıştığı için vitamin ve minerallere daha fazla ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle böyle dönemlerde çeşitli bir beslenme düzeni ile vücuda gerekli vitamin ve minerallerin kazandırılması gerekir. Mevsim sebze ve meyveleri, içeriklerinde vücudumuzun ihtiyacı olan pek çok yararlı maddeyi barındırırlar. Siz de sebze ve meyveler bakımından çeşitliliğe giderek vücudunuzun mevsime daha hızlı adapte olmasını sağlayabilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapın
Havaların serinlemesiyle beraber daha az hareket etme eğilimi içerisinde olabiliriz. Bunun sonucunda da daha hareketsiz bir yaşam tarzı benimseyebiliriz. Yaz aylarında daha hareketli olduğumuz için kış mevsiminde aniden hareketsiz bir yaşama geçmekse, vücudumuzun dengesini bozabilir. Bu nedenle düzenli egzersizin bir devamlılık haline getirilerek vücut sağlığının desteklenmesi gerekir.
Uyku düzeninizi koruyun
Hava değişimleri, pek çok yönüyle vücut direncimizin düşmesine neden olabilir. Uyku ise vücut direncinin korunması ve geliştirilmesi için olmazsa olmazdır. Bu nedenle bu geçiş döneminde fiziksel sağlığımızı güçlü tutmak için yeteri kadar uyumaya, kaliteli bir uyku düzeni benimsemeye dikkat etmemiz gerekir.