23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Tarihi Önemi
Çocuklar; bir ülkenin aydınlık yüzü, geleceğin umududur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen 23 Nisan, onların bir ülkenin geleceği için ne denli kıymetli olduğunu hatırlamamıza yardımcı olur. Gelin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tarihî önemine kısaca göz atalım.
Çocuklara Armağan Edilen Bu Özel Güne Tarihsel Bir Bakış
Bugün Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutladığımız 23 Nisan’ın çıkış noktası, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışına dayanıyor. Önemli bir dönüm noktası olan bu tarih, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını temsil etmesi bakımından büyük öneme sahip. Meclis’in açılışıyla birlikte mutlakiyetçi yönetim anlayışı yerini ulusal egemenliğe bırakmış oldu.
23 Nisan’ın Bayram Olarak Kutlanmaya Başlanması
Bu tarih hemen bir yıl sonra, TBMM’nin 23 Nisan 1921’de aldığı kararla Türk devletinin ilk bayramı oldu. Bu tarih itibarıyla 23 Nisan, “Hâkimiyet-i Millîye Bayramı” olarak kutlanmaya başladı.
1922 yılında Ankara’da yapılan kutlamalara öğrencilerin katılması ve 1923 yılında Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin gerçekleştirdiği faaliyetler sonrasında 23 Nisan “Çocuk Günü” olarak anıldı. 1926’lardan itibarense bu isim “Çocuk Bayramı” olarak değiştirildi.
İlk kapsamlı Çocuk Bayramı kutlamalarına 1927 yılında başlanır. Mustafa Kemal Atatürk, Çocuk Bayramı’na büyük bir ilgi gösterir ve bu özel günün büyük bir coşkuyla kutlanması için oldukça çaba sarf eder. O seneki kutlamalarda otomobillerinden birini törenlerdeki çocuklara tahsis eder ve Cumhurbaşkanlığı bandosunun Çocuk Sarayı’nda görev yapmasını sağlar.
Çocuk Haklarına Yönelik Farkındalık
O yıllarda Çocuk Bayramı, çocukların eğlenmesinin yanı sıra onların sorunlarını gündeme taşımayı ve çocuk ölümlerini azaltmayı da amaçladığından önem arz ediyordu. 1929 yılında Mustafa Kemal ve hükûmetin desteğiyle bayram, “Çocuk Haftası” ismiyle yedi güne çıkarılır. Böylece 23 Nisan, çocukların sorunlarının dile getirildiği ve tüm ülkenin büyük bir coşkuyla kutladığı özel bir güne dönüşür.
Ulusal Bayramımız Artık Tüm Dünyada Kutlanıyor
UNESCO’nun 1979 yılını “Çocuk Yılı” olarak duyurmasıyla Çocuk Bayramı uluslararası düzeye taşınmış oldu. Bayramın günümüzdeki adınaysa 1981 yılında karar verildi. Dünyada çocuklara armağan edilen ilk bayram olan 23 Nisan, her sene tüm ülkede büyük bir sevinçle kutlanmaya devam ediyor. Türk milletinin ulusal egemenliğini ilan ettiği ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu ilkesini vurgulayan bu gün, aynı zamanda çocukların haklarına ve eğitimine verilen değeri de gösteriyor.
Geleceğin Teminatı Çocuklar
Ulusal bağımsızlık mücadelesinin bir simgesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, aynı zamanda çocuk haklarını ve çocukların geleceğimiz için önemini vurgulayan uluslararası öneme sahip bir gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi: “Küçük hanımlar, küçük beyler… Sizler, hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.”