Soğuk Havalarda Beslenme ve Sindirim Düzenimizde Yaşanan 7 Değişiklik
Havaların serinlemesi ve mevsimin değişmesi ile birlikte beslenme ve yaşam alışkanlıklarımız, uyku düzenimiz gibi pek çok değişiklik yaşanır. Yaz mevsiminde tüketilen hafif yiyeceklerin yerini artık daha ağır besinler alabilir; sürekli kapalı ortamlarda vakit geçirmemiz sebebiyle daha hareketsiz bir yaşam benimseyebiliriz. Veya artan iş yoğunluğu, stres sebebiyle daha sağlıksız besinler tüketilebilir. Tüm bunlar sindirim düzenimizde çeşitli değişiklerin yaşanmasına sebebiyet verebilir. Mevsim geçişlerinde sindirim sağlığının korunması için sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Bu yazımızda soğuk havalarda beslenme ve sindirim düzenimizde yaşanan değişiklikleri ele alacağız. Dilerseniz hemen başlayalım!
1. Metabolizma, kendini koruma altına almaya çalışır
Soğuk havalarda metabolizmamız kendini koruma altına almaya çalışır. Bunun için de yağ dokusunu korumaya çalışmaktadır. Bunun yanı sıra gecelerin uzaması da tüketilen şekerli, hamurlu yiyecekleri tüketme eğilimini arttırır. Tüm bunlar soğuk havalarda kilo kontrolünü kaybetmemize sebep olabilir. Bu nedenle özellikle kış mevsiminde tüketilen besinlerin seçimi konusunda özenli ve dikkatli olunmalıdır.
2. Su tüketme eğilimi azalabilir
Sindirim sağlığı açısından su tüketimi çok önemlidir. Ancak havaların soğuması ile beraber su tüketme eğiliminde azalma görülebilir. Su tüketiminin azalması ise kabızlık, ödem tutulması gibi problemlere sebebiyet verebilir. Bu nedenle kış mevsiminde de yeteri kadar su tüketilmeli, böylece sindirim sağlığı desteklenmelidir.
3. Kahve, çay gibi içeceklerin tüketimi artabilir
Soğuk havalarda kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirildiği için kahve, çay gibi içecekler daha fazla tüketilmektedir. Bu tür içeceklerin fazla tüketilmesi, sindirim sağlığı için zararlı olabilir. Bu nedenle sağlıksız içecekler su, bitki çayları gibi sağlıklı olanlarla değiştirilmeli ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
4. Ağır ve yağlı yiyecekler daha fazla tüketilebilir
Yaz aylarında tüketilen hafif yiyeceklerin aksine soğuk havalarda daha ağır ve yağlı yiyecekler tüketme eğiliminde olabiliriz. Çünkü bu mevsimde kapalı ortamda daha fazla zaman geçirilir, vücudun enerji ihtiyacı vardır ve sonuçta sağlıklı beslenme konusundan feragat edilerek sağlıksız bir beslenme stili benimsenebilir. Oysa tüm bunlar sindirim sağlığını bozarak ishal, kabızlık, kilo artışı gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu nedenle kışın da sağlıklı beslenilmeye özen gösterilmesi gerekmektedir.
5. Yemek yeme sıklığı ve saat düzeni değişebilir
Yaz mevsiminin ardından havaların soğumasıyla birlikte en başta yaşam alışkanlıklarımız değişir. Günler daha kısadır, bu nedenle yemek yeme sıklığı ve saat düzeninde değişiklikler olabilir. Öğün atlamak ve büyük porsiyonlar tüketmenin; bir diğer deyişle dengesiz beslenmenin ise sindirim sağlığını olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır. Bu nedenle kış aylarında da öğün atlamamaya özen gösterilmeli ve düzenli bir şekilde beslenilmelidir.
6. Gece yemek yeme alışkanlığı edinilebilir
Kış mevsiminde genelde evde vakit geçirilmesi ve vücudun enerji ihtiyacının artması, beraberinde gece yemek yeme isteğini de getirebilmektedir. Gece yemek yeme alışkanlığı ise önce kilo artışına, daha sonra sindirim sistemi organlarının yorulmasına ve ortaya çeşitli sindirim problemlerinin çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kış aylarında bu eğiliminden kaçınılmalı, yatmadan en az 4 saat önce yemek yeme durumu sona erdirilmelidir.
7. Kabızlık, şişkinlik gibi sindirim problemleri görülebilir
Soğuk havalarda yukarıda saydığımız gibi beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve daha da önemlisi hareketsiz bir yaşam tarzı benimsenmesi, sindirim düzeninin bozulmasına, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına ve sindirimin zorlaşmasına neden olabilmektedir. Tüm bunların sonucunda ise kabızlık, şişkinlik gibi sindirim problemleri daha fazla yaşanabilir. Bağırsak sağlığının korunması ve sindirimin desteklenmesi içinse sağlıklı ve dengeli beslenilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı ve yeteri kadar su tüketmeye özen gösterilmelidir.