Sezaryen Doğumun Bağırsak Mikrobiyotası Üzerindeki Etkileri
Sezaryen doğum ile bağırsak mikrobiotasının ilişkisi çok sayıda klinik çalışmada incelenmiştir.
Sezaryen ile doğan bebek, annenin doğum kanalındaki faydalı mikroorganizmalarından mahrum kaldığı için sindirim sistemi mikrobiyal içeriği farklıdır. Bu değişimler, potansiyel olarak bağışıklık sistemi ile ilişkili hastalıklar ve alerjiler gibi uzun dönem sağlık üzerine etkiler göstermektedir. Doğum şekli ve bağırsak mikrobiyota çeşitliliği arasındaki bağlantının altını çizmek gerekmektedir.
Sezaryen ile Vajinal Doğumun Bağışıklık ve Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri
Özellikle sezaryen ile doğan bebeklerde, Bifidobakteri gibi faydalı bakterilerde anlamlı azalma gözlenmektedir. Normal vajinal doğumla doğan bebeklerin sindirim sistemi yüksek konsantrasyonda Bifidobakteri içermektedir. Daha önceki çalışmalarla tutarlı bir şekilde, sezaryen ile doğan bebek, örneğin faydalı Bifidobakteri kolonizasyonu açısından gecikme yaşamaktadır ve dolayısıyla bebekte bağışıklık sistemi gelişimi ve uzun dönem sağlık üzerine kritik etkiler gözlenebilmektedir. Bunlar arasında, sindirim sistemi mikrobiotasında bozukluğa bağlı; obezite, diyabet, Crohn hastalığı, alerjik hastalıklar gibi rahatsızlıklar gözlenebilmektedir.
Probiyotiklerin Bağırsak Mikrobiyotası Üzerindeki Etkileri
2018 yılında yayınlanan, 428 bebeğin yer aldığı bir klinik çalışmada, probiyotik desteği ile yenidoğan mikrobiotasının anlamlı olarak iyileştiği gösterilmiştir. Anne sütü yoluyla emzirilen ve probiyotik desteği alan yenidoğanlarda daha yüksek düzeyde dost bakteri Bifidobakteri gözlenmiştir.
37 haftalık gebelikten önce doğan preterm dediğimiz, olması gerekenden önce doğan bebeklerde genellikle sezaryen doğum tercih edilmektedir. Preterm bebeklere probiyotik takviyesinin de, sindirim sistemi mikrobiotasında Bifidobakterileri arttırdığı gösterilmiştir.
Referanslar:
1.Inchingolo F et al. The Impact of Cesarean Section Delivery on Intestinal Microbiota: Mechanisms, Consequences, and Perspectives-A Systematic Review. Int J Mol Sci. 2024; 25(2):1055. doi: 10.3390/ijms25021055.
2.Alcon-Giner C et al. Microbiota Supplementation with Bifidobacterium and Lactobacillus Modifies the Preterm Infant Gut Microbiota and Metabolome: An Observational Study. Cell Rep Med. 2020; 1(5):100077. doi: 10.1016/j.xcrm.2020.100077.