Probiyotikler ve Kalp-Damar Sağlığı: Bağırsak Dostu Bakteriler Kalbinizi Korumaya Nasıl Yardımcı Olur?
Kalp damar hastalıkları (Kardiyovasküler hastalıklar); kalbi ve kalpten çıkan damarları etkileyen hastalıklar grubudur. Bunlar arasında kalbi besleyen damarların hastalığı (koroner kalp hastalığı), beyni besleyen damarların hastalığı (serebrovasküler hastalık), kol ve bacakları içeren uzuvları besleyen damarların hastalığı (periferik vasküler hastalık) yer almaktadır. Kalp-damar hastalıkları için risk faktörleri arasında obezite, kan yağları yüksekliği (hiperlipidemi) ve kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon) sayılabilir.
Dikkate değer, sayıları artan kanıtlar; yaşamın erken dönemlerinde sindirim sistemi mikrobiyotasının kardiyovasküler hastalık gelişimini etkilediğini göstermiştir.
Buna ek olarak prebiyotik ve/veya probiyotiklerin çok sayıda kalp ve metabolik rahatsızlıkları (obezite, hiperlipidemi ve hipertansiyon) önlemede umut verici olduğu gösterilmiştir.
Probiyotiklerin Kalp-Damar Hastalıklarına Karşı Koruyucu Etkileri
Yapılan çalışmalarda prebiyotik ve probiyotiklerin, sindirim sistemi mikrobiyotasında işlevsel değişiklik yaparak kalp-damar hastalıklarından korumaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Probiyotiklerin faydalı etkilerini; sindirim sistemi bariyer işlevi, disbiyotik sindirim sisteminin dengelenmesi, kalp-damar hastalığı belirteçlerinde azalma (ör., kolesterol düzeyi, yüksek kan basıncı), oksidatif stresin azalması, sindirim sistemi-beyin aksında değişiklikler ve anti-inflamatuar yanıtın artması şeklinde özletlenebilir.
Probiyotik Lactobacillus fermentum veya Bifidobacterium breve’nin hipertansiyonu ve endotel disfonksiyonu önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Bir diğer çalışmada, probiyotiklerin kalp hızı üzerine etkisi incelenmiştir. Başlangıçta daha yüksek kalp hızı olan hastalarda probiyotiklerin kalp hızını anlamlı olarak düşürdüğü gözlenmiştir.
Referanslar:
1.Romero M, Duarte J. Probiotics and Prebiotics in Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2023; 15(17):3686. doi: 10.3390/nu15173686.
2.Han S et al. Effect of Probiotics Supplementation on Heart Rate: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Front. Nutr. 2022; 9:829703. doi: 10.3389/fnut.2022.829703.