Bizi Takip Edin!

Probiyotik Gazetesi

Vücudumuz hem iyi hem de zararlı bakterilerle doludur. Bu bakteriler arasında probiyotikler genellikle, “iyi” veya “yararlı” bakteriler olarak adlandırılırlar, çünkü bağırsaklarımızın sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar. Bağırsak duvarını kaplayarak koruyucu bir tabaka oluşturur ve “düşman bakteriler”in bu duvarı bozup geçerek vücuda ulaşmalarını ve bizi hasta etmelerini önler. Probiyotiklerin; bağırsak iç dengesini korumak, sağlıklı bir sindirim sistemi yaratmak, bazı vitaminleri üretmek (B12 vitamini), gıdaların içindeki toksik ya da alerjik olan, vücut için yabancı ve zararlı unsurları ayıklayıp temizlemek, vücudun bağışıklık sistemini takviye etmek, hatta tümörlere karşı savunmayı desteklemek gibi pek çok görevleri vardır.

PREBİYOTİK NEDİR?

Prebiyotikler, insan vücudunun sindiremediği bir lif türüdür. Dost bakterilerimiz olan probiyotiklerin besinleridir. Prebiyotikler ve probiyotikler vücudun bağışıklık sistemini destekler, ayrıca sindirime yardımcı olan sağlıklı bakteri ve diğer mikroorganizma kolonisini korurlar. Prebiyotikler; meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi lif bakımından zengin yiyeceklerde bulunurlar.


HANGİSİNİ, NASIL KULLANMALI?

NBL’ye ait dost bakteriler içeren ve çift kaplama teknolojisine sahip probiyotikler sindirim sistemimizin düzenlenmesine ve bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesi için güvenilir yardımcılar; peki hangisini nasıl kullanmalıyız?

PROBIOTIC GOLD: 2,5 milyar cfu aktif probiyotik içeren Gold’un ayrıca içerisinde A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri ile lifler bulunuyor. Nasıl? Toz formda, ister direkt suyla yutun, ister bir kaşık yoğurda ekleyerek tüketin. Saşe paketiyle her güne 1 adet kullanmanız yeterli, tariflere eklemek için de ideal.

PROBIOTIC OPTIMA: 6 farklı çeşit ,1,5 milyar cfu aktif probiyotik içeren Optima içerisinde ayrıca güçlü antioksidan Vitamin C ve lifler içeriyor. Nasıl? Çiğneme tableti formunda günde sabah ve akşam olmak kaydıyla 2 kere alabilirsiniz.

PROBIOTIC TRAVEL: 2,3 milyar cfu aktif probiyotik ve Prolac-T (ısıl işlem görmüş Lactobacillus acidophilus) içeren Travel zengin bir içeriğe sahip. Nasıl? Günde 1 defa, çiğneme tableti olarak yolculuğunuz sırasında pratik bir kullanım sağlıyor.

GYNOBIOTIC: Kadınlar için tasarlanmış NBL Gynobiotic içerisinde 5 milyar cfu aktif probiyotik, lif ve yaban mersini ekstresi mevcut. Nasıl? Kapsül formuyla ihtiyacınıza göre günde 1 veya 2 adet almanız öneriliyor.


KENDİ KÜÇÜK ETKİSİ BÜYÜK

Probiyotik açısından zengin gıdalar tüketmek, genel sağlığımız ve kilo kontrolü için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri. 1 saşe NBL Probiotic Gold ile gün içerisindeki her hangi bir tabağı probiyotik zengini bir öğüne dönüştürüp formda ve zinde kalabilirsin. İşte tarifler…

Probiyotikli Yulaflı Kurabiye Tarifi

Ekmek Üstü Yeşil Peynir

Probiyotikli Parfe Tarifi

Probiyotikli Hurmalı Milkshake Tarifi

NBL PROBIOTIC


MUTFAKTA YER AÇ

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRMEYE YARDIMCI DOĞAL PROBİYOTİK İÇEREN 6 MUCİZE GIDAYA GÜNLÜK BESLENME RUTİNİNDE MUTLAKA YER VERMELİSİN, HANGİLERİ Mİ?

KEFİR: Süt ürünleri içerisinde en kıymetlisi desek yanlış olmaz. Zira probiyotik bakterilerden en zengini. Ancak tadı biraz sorunlu. Taze meyveler ve balla tatlandırıp içilebilir.

TURŞU: Hamilelerin bir bildiği var demek ki. Genelde turşu aşeren hamileler belki de vücutlarını probiyotikle kuvvetlendirmek üzere doğal bir içgüdü ile hareket ediyorlar, kim bilir?

KOMBUCHA: Son yılların yükselen yıldızı. Yeşil, siyah ve beyaz çaydan yapılan, şeker, bakteri ve maya içeren bir mantar kültürü ile fermente edilen bu içecek özellikle antibakteriyel özelliğiyle dikkat çekiyor.

YAŞLI PEYNİR: Brie, permesan, ceddar gibi yaşlı peynirler 6 aydan uzun süre bekletilirler ve bu sürede de fermente olurlar. Peynir belli koşullarda bekletilir, küflendikçe de kıymetlenir.

EV YOĞURDU: Taze günlük sütle evde mayalanan yoğurdun markette satılan hazır yoğurtlara göre çok daha yüksek oranda probiyotik içerdiğini unutmamalı!

ELMA SİRKESİ: Her evde olması gereken, bilimsel olarak kanıtlanmış bir dolu faydası olan sihirli bir sıvı. İster salatınıza sos yapın ister için ister cildinizi temizleyin. Kilo kontrolünden, kan şekeri düzenlemeye kadar fayda listesi oldukça uzun…


MUTLULUĞUN SIRRI BAĞIRSAKTA MI GİZLİ?

Araştırmalar gösteriyor ki bağırsak, bir sindirim sistemi organı olmaktan çok daha fazlası, yani bildiğimiz besin emilimi ve emilmeyenlerin atılımı görevinin ötesinde bir sistem bu. Hücre yapısı, reseptörleri tıpkı beynimiz gibi hafızaya alıyor, hatırlıyor, hissediyor. Bağırsaklardaki akıllı hücreler beynimize çeşitli sinyaller gönderebiliyor. Bu iletişim çift yönlü olarak ve güçlü bir şekilde ilerliyor. Üstelik serotonin yani mutluluk hormonumuzun yaklaşık %20’si beyinde iken %80’i sindirim sistemimizde bulunuyor. Şaşırdınız değil mi? Ayrıca ruh durumumuzu belirleyen dopamin, opiat gibi sakinleştirici maddelerin de kaynağı yine bağırsak olarak gösteriliyor. Hatta araştırmalar bebeklik döneminde bağırsağın hafıza merkezi olarak kaydedilen bilgilerinin kişinin ileri yaşlarındaki depresyon yaşama riskini de ortaya koyduğunu söylüyorlar. Anlayacağınız bağırsak sağlığı sadece fiziksel değil ruhsal olarak da oldukça önemli. Bağırsak florasının bozulması nörolojik hastalıkların, anksiyete, depresyon, stres, halsizlik, astım, dikkat eksikliği gibi hastalığın temelini oluşturduğu da öne sürülüyor.

O zaman ne yapacağız? Günlük beslenme rutinine probiyotik ekleyeceğiz. Kefir, turşu, boza gibi fermente gıdalar doğal probiyotikler içerir. Ancak bu gıdalarda ne kadar sayıda ve hangi türde probiyotiklerin bulunduğunu bilmemiz mümkün olmamaktadır. Ayrıca dost bakteriler mide ve safra asidiyle karşılaşıp ölmeden ince bağırsağa ulaşmalı ve orada çoğalmalıdır. Bunu sağlayan özel çift kaplama teknolojisine sahip probiyotik takviyelerini günlük beslenme rutinine eklemek doğru bir hareket olacaktır. İyi bir sindirim için, kuvvetli bir bağışıklık için, ve içeriden gelen bir mutluluk için…


YOLCULUK ÇANTASI

Rahat bir yolculuk, keyifli bir tatil mi dediniz? Seyahat çantanızda vücudunuzun sağlıklı kalmasını ve iyi hissetmenizi sağlayacak yardımcılarınız mutlaka olmalı.

1. Yolculuğa çıkarken ve sırasında sindirim sistemini desteklemek için probiyotik takviyesi almaya bak. Çünkü
probiyotikler bağırsakta bozulan dengenin yeniden düzenlenmesine destek olur, sindirimi rahatlatır.
2. Ayrıca probiyotik takviyesi aldığında tatilde ve sonrasında sindirim sistemini düzenlerken bağışıklığını da destekler.
3. Tabii bu konuda el temizliğinin öneminin de altını çizmek gerekli, seyahat çantanızda mutlaka antibakteriyel bir ıslak mendil, el dezenfektanı veya kolonya taşımakta fayda var.
4. Uzun bir uçak yolculuğunda bol sıvı almak ve hareket etmek şart! 12 ve saatlik ve üstü uzun yolculuklarda ciğerlere bile az hava gittiği kanıtlanmış. Ara ara mini yürüyüşler ve esneme hareketleri iyi gelecektir.
5. Havalandırmalar yüzünden kuruyan cildin için mutlaka bir nemlendirici, çatlayan dudaklar için de bir dudak balsamı yanında olsun.
6. Konsantre içeriğe sahip ve uygulaması daha pratik olan kağıt nem maskeleri de iyi fikir. Rahatlatıcı ve nemlendirici etkiye sahip mineral su spreylerinden de yararlanabilirsin.
7. Uçak için rahat edeceğiniz ortopedik bir boyun yastığı, sevdiğiniz bir kitap, sizi mutlu eden bir playlist. Arkanıza yaslanın ve seyahatinizin tadını çıkarın.


Rakamlarla probiyotikler…

  • Sindirim sistemimiz 500 den fazla farklı organizma tipine ev sahipliği yapıyor. Bunların çoğu bedenimizin dostu olan bakteriler yani probiyotikler.
  • Bağışıklık sistemi hücrelerimizin yüzde 70’i bağırsaklarımızda bulunur.
  • Yüksek kolesterole sahip, düzenli probiyotik tüketen denekler üzerinde yapılan araştırma sonucu kötü kolesterol seviyelerinde yüzde 33 oranında düşme sağlanıyor.
  • Bakteriyel flora bozukluğuyla ilişkilendirilen alzheimer, depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıkları da kapsayan 25 farklı sendrom vardır.
  • Bağırsaklarımızda vücut hücrelerimizin toplamının 10 katı kadar mikroorganizma bulunuyor.
Referans: British Journal Of Nutrition 2013