Bizi Takip Edin!

Bağırsak Mikrobiyatımız Neden Değişir?

 Bağırsak mikrobiyotası, sağlığımızı derinden etkileyen geniş ve karmaşık bir mikroorganizma topluluğudur. Gastrointestinal sistemde insan hücrelerinden yaklaşık 10 kat daha fazla bakteri hücresi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla mikroorganizmalar, insan yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır ve çeşitli hayati işlevleri yerine getirirler.

Bağırsak mikrobiyatasının görevi Nedir?

Bağırsak mikrobiyotası; sindirilmiş gıdalardan enerji elde etmek, patojenlere karşı koruma sağlamak, bağışıklık fonksiyonunun düzenlenmesi ve bağırsak bariyerinin güçlendirilmesi dahil olmak üzere üzere birçok vücut fonksiyonuna yardımcı olur.

Disbiyoz nedir?

Mikrobiyota bileşiminde meydana gelen olumsuz değişiklikler bu fonksiyonları etkileyebilmektedir. Dengesiz veya sağlıksız bağırsak mikrobiyotasını ifade etmek için sıklıkla “disbiyoz” terimi kullanılır. Disbiyoz; yararlı bakterilerin kaybı veya eksikliği, potansiyel olarak patojenik bakterilerin aşırı büyümesi ve genel bakteri çeşitliliğinin kaybı anlamına gelir. Araştırmalar, bağırsak mikrobiyotasında yer alan popülasyon yapısının ve potansiyel dengesizliklerinin, astım, Çölyak, diyabet, egzama, kalp hastalığı ve obezite gibi birçok hastalıkla bağlantılı olabileceğini ileri sürüyor.

Bağırsak mikrobiyotasının bileşimini ve işlevini etkileyen faktörler nelerdir?

  • Beslenme alışkanlıkları
  • Kimyasallara maruziyet
  • Bağırsak hareketinin düzenliliği
  • Genetik
  • Doğum şekli
  • Antibiyotik kullanımı

Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası nasıl oluşturulabilir?

Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası oluşturmaya yardımcı olan gıdalar prebiyotikler/lifler ve probiyotikler/fermente gıdalardır. Prebiyotik ve probiyotik içeren yüksek lifli diyetler sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasını destekler. Fast-food, şeker, işlenmiş gıdalar ve aşırı alkolden zengin beslenme tarzı ise bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Referanslar:

  1. Medical News Today. What are the gut microbiota and human microbiome? Erişim Adresi: https://www.medicalnewstoday.com/articles/307998. Erişim Tarihi: 15.02.2024.
  2. Cleveland Clinic. Gut Microbiome. Erişim Adresi: https://my.clevelandclinic.org/health/body/25201-gut-microbiome. Erişim Tarihi: 15.02.2024.
  3. Wen L, Duffy A. Factors Influencing the Gut Microbiota, Inflammation, and Type 2 Diabetes. J Nutr. 2017;147(7):1468S-1475S.
  4. Building a Healthy Gut Microbiome. Erişim Adresi: https://connect.mayoclinic.org/blog/weight-management-1/newsfeed-post/building-a-healthy-gut-microbiome/. Erişim Tarihi: 15.02.2024.

15.02.2024

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ