Bizi Takip Edin!

B12 Vitamini Nedir? Unutkanlıkta B12 Vitamininin Önemi Nedir?

B12 vitamini, kobalamin adı verilen bir grup bileşiğin adıdır; besin kaynakları arasında kümes hayvanları, et, balık ve süt ürünleri bulunur. Oral takviye olarak da mevcut olan B12 vitamini, kırmızı kan hücresi oluşumunda, hücre metabolizmasında, sinir fonksiyonunda ve hücrelerin içinde genetik bilgi taşıyan moleküller olan DNA’nın üretiminde önemli bir rol oynar.

Türkiye’ye özgü besin ve beslenme rehberine göre günlük diyetle referans alım değeri yetişkinler için 2.4 μg’dır. B12 vitamininin eksikliği yaygın karşılaşılan bir sorundur. B12 vitamini eksikliğinin görülme oranı %5’ten %40’a kadar değişmektedir. Yaşlı popülasyonda eksiklik (%15-20) daha sık görülmektedir.

Özellikle, vejetaryen veya vegan diyeti uygulayan kişiler, B12 vitamini eksikliğine yatkın olabilirler. Yaşlı yetişkinler, hamileler, emziren anneler ve besin emilimini etkileyen sindirim sistemi rahatsızlıkları olan kişiler de B12 vitamini eksikliğine karşı hassastır.

B12 vitamini eksikliğinin klinik semptomları çoktur. Vitamin B12 eksiliğinde hematolojik bozukluklar (megaloblastik anemiye bağlı solukluk, taşikardi), unutkanlık dahil olmak üzere nörolojik bozukluklar ve yaşlılarda psikiyatrik belirtiler (depresyon, demans) görülebilir.

B12 vitami eksikliğinde görülen nörolojik semptomlar nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinin nörolojik semptomları aşağıdakileri içerebilir:

  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma
  • Görüş problemleri
  • Bir şeyleri hatırlamakta zorluk çekmek ya da kafanın kolayca karışması
  • Yürümekte veya konuşmakta zorluk çekmek

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri yavaş yavaş gelişebilir ve zamanla kötüleşebilir. Bazı kişilerde vücutlarında düşük düzeyde B12 vitamini bulunmasına rağmen hiçbir belirti görülmeyebilir. B12 vitamini eksikliği olan kişilerde anemi (kırmızı kan hücrelerinin eksikliği) olmadan da nörolojik semptomlar görülebilmektedir.

 

Referanslar:

  1. ASLANER, H. Vitamin B12 Eksikliği ve Tedavisi. Klinik Tıp Aile Hekimliği, 2018;10(6), 18-24.
  2. Mayo Clinic. Vitamin B-12. Erişim Adresi: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b12/art-20363663. Erişim Tarihi: 16.02.2024.
  3. Cleveland Clinic. Vitamin B12 Deficiency. Erişim Adresi: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22831-vitamin-b12-deficiency. Erişim Tarihi: 16.02.2024.

16.02.2024

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ