Bizi Takip Edin!

Sonsuz Bir Bağ: 10 Kasım’ın Derin Anlamı…

Tarihimizde bazı günler vardır ki toplumda derin bir hüzün uyandırır. O günlerden biri Millî Mücadele’nin eşsiz lideri, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat günü olan 10 Kasım’dır. Türkiye’de millî yas ilan edilen bu anlamlı günde Ulu Önder’in her an akılda tutulması gereken fikirleri, devrimleri ve hedefleri bir kez daha hatırlanır. Ona duyduğumuz derin minnetimiz, saygımız ve sevgimiz tekrar içtenlikle ifade edilir. Gelin, 10 Kasım’ın derin anlamına ve uyandırdığı hislere daha yakından bakalım.

57 Yıllık Yaşamın Ardından Ebediyete Uğurlanışı

57 yıllık ömrünün büyük bir bölümünü savaş meydanlarında Türk halkının bağımsızlığını kazanması için geçiren Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım Perşembe günü saat 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu. Bu vefat haberi hem yurt içinde hem yurt dışında milyonlarca insanı derin bir yasa boğdu.

Bir zamanlar savaş meydanlarında karşısında yer alan devletler bile gazetelerde Mustafa Kemal Atatürk’ten övgüyle bahsetti. Ulu Önder’in vefatı, Yunan basınında “Bir insana ölümünden sonra bu kadar sevgi ve yas gösterisi yapılması, milletler tarihinde eşine az rastlanır bir durumdur.” şeklinde ifadelerle yer buldu. Avusturya basınındaysa “Türk halkı, kurtarıcısını ve babasını kaybetti.” ifadeleriyle Atatürk’ün kaybı derin bir üzüntüyle dile getirildi.

Hiç Bitmeyen Bir Yasın Başlangıcı

Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’deki vefatı, Türk halkı için hiç bitmeyecek bir yası ve eksik olma duygusunu beraberinde getirdi. Her yıl 10 Kasım’da saat 09.05’te çalan siren sesleri, yapılan saygı duruşları, törenler ve yüz binlerce insanın Atatürk’ün ebedi dinlenme yeri olan Anıtkabir’i ziyareti bu dinmeyen özlemin en büyük kanıtıdır.

10 Kasım 1953: Ulu Önder’in Naaşının Anıtkabir’e Nakli

10 Kasım 1953, Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının askeri bir törenle Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e taşındığı gündür. Dönemin cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ilerleyen yaşına rağmen 3.5 saat yürüyerek Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e yürüdüğü bu anlamlı günde, yurdun dört bir yanından insanlar Ankara’ya Atatürk’ün mezarını ziyaret etmeye geldiler.

Ankara’daki otellerde yer bulamayan insanların, bu töreni kaçırmamak için kaldırımlarda uyuduğu bile söylenir. O dönemin zorlu ulaşım şartlarına rağmen 70 bin kişi Atatürk’ün Anıtkabir’e götürülen naaşını görmek için Ankara’da hazır bulundu.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat günü olan 10 Kasım, Millî Matem Günü yerine Atatürk’ü Anma Günü olarak değiştirildi. 10-16 Kasım haftasının Atatürk Haftası olarak kutlanması kararlaştırıldı. Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren’in isteği üzerine bir dakikalık saygı duruşu 5 dakikaya çıkarılarak Atatürk’e duyulan derin saygı pekiştirildi. Ayrıca Turgut Özal döneminde eğlence mekânlarına 10 Kasım’da kapalı kalma zorunluluğu da getirildi.

Günümüzdeyse saat 09.05’te İstanbul’da olan insanlar Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret ederken, Ankara’da olanlarsa Anıtkabir’de Ulu Önder’in huzuruna çıkıyor. Biz de her geçen gün artan bir özlemle, Atatürk’ün fikirlerini ve hedeflerini daha iyi anlıyor ve bu uğurda çalışmaya devam ediyoruz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ