Bizi Takip Edin!

Glukozamin ve Kondroitin Nedir? Eklem Sağlığı Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

Glukozamin ve kondroitin, eklemlerin bir bileşeni olan kıkırdakta bulunan moleküllerdir. Glukozamin, kıkırdak yapısının bir parçası olan glikozaminoglikanlar adı verilen moleküllerin yapı taşıdır. Kondroitin, kıkırdağın sıkıştırmaya karşı direncinde rol oynayan bir bileşendir.

Glukozamin ve kondroitinin eklem ve kıkırdak bileşiğinde oluşu, çeşitli araştırmalara kapı açmıştır. Hayvan modellerinde yapılan çalışmalarla birlikte glukozamin kullanımının, semptomları iyileştirmede plasebodan daha etkili olduğu ve osteoartrozda, yani eklem kireçlenmesinde, eklem daralmasının ilerleme hızını azaltabileceği gösterilmiştir. Kondroitinin ise kıkırdak sentezini uyardığı, çalışmalarda belirlenmiştir. Aynı zamanda diz ağrısını da hafiflettiği gösterilmiştir.

Osteoartrit (Kireçlenme) Nedir? Glukozamin ve Kondroitinin Osteoartrit Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Osteoartrit, en yaygın artrit türüdür ve yaşlılarda sakatlığın önde gelen nedenidir. Yaşlanan nüfus ve obezite gibi risk faktörleri daha yaygın hale geldikçe, osteoartrit yaygınlığının önümüzdeki yıllarda artması beklenmektedir. Osteoartrit, yaşam kalitesinin azalması, sağlık bakım kaynaklarının kullanımının artması ve üretkenliğin kaybı sonucunda, önemli klinik ve ekonomik yüke neden olur. Çalışmalar glukozamin kondroitinin, eklem kıkırdaklarının sağlığını koruyarak osteoartrit semptomlarını azaltabileceğini, OA eklem ağrısını ve sertliğini hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Glukozamin ve kondroitin, kıkırdak yapısını korumaya yardımcı olan kondrosit adı verilen hücreleri korur. Bu takviyelerin, eklemlerdeki kıkırdak bozulmasını yavaşlatma ve bu süreçte ağrıyı azaltma potansiyeli vardır.

Glukozamin ve Kondroitin Güvenli mi?

Glukozamin ve kondroitin için çalışmalarda bildirilen ciddi bir yan etki olmamıştır ve güvenli kabul edilir. Ancak bu takviyeler varfarin (Coumadin) gibi kan incelticilerle etkileşime girebilir. Bu nedenle ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmanız önemlidir.

Referanslar:

1. https://www.nccih.nih.gov/health/glucosamine-and-chondroitin-for-osteoarthritis-what-you-need-to-know (Erişim Tarihi: 26.08.2024)

2. Lopes Júniora OV, and Ináciob AM. Use of glucosamine and chondroitin to treat osteoarthritis: a review of the literatüre. rev bras ortop. 2013;48(4):300-306.

3. Singh JA, Noorbaloochi S, MacDonald R, Maxwell LJ. Chondroitin for osteoarthritis (Review) Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 1. Art. No.: CD005614. DOI: 10.1002/14651858.CD005614.pub2.

4. Galvin R., Cousins G., Boland F., Motterlini N., Bennett K., and Fahey T. Prescribing patterns of glucosamine in an older population: a national cohort study. BMC Complement Altern Med. 2013; 13: 316.

5. https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/19075-glucosamine-chondroitin-capsules-or-tablets (Erişim Tarihi: 26.08.2024)

6. https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/glucosamine-chondroitin-osteoarthritis-pain (Erişim Tarihi: 26.08.2024)

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ