Bizi Takip Edin!

Probiyotiklerin Kolesterol Seviyeleri Üzerindeki Etkisi

Sindirim sisteminde, deride, ürogenital sistemde, ağız ve burun boşluklarında, kısacası insan vücudunun dış ortamın etkisi altındaki ve bakterilerin hayatta kalması için uygun şartlara sahip olan her kısmında, çok fazla sayıda ve çeşitlilikte bakteri, yerleşik olarak bulunmaktadır.

Probiyotik mikroorganizmaların bağırsak sağlığını iyileştirme, antihipertansif ve antioksidan etki gibi sağlık üzerinde faydalı birçok etkisi belirlenmiştir. Bu yararlı etkilerinden biri de yüksek kolesterol seviyelerini azaltabilme yetenekleridir.

Yüksek Kolesterolün Koroner Kalp Hastalığındaki Etkisi Nedir?

Kolesterol tüm vücut dokuları için temel bir yapı taşı olduğu halde, kandaki kolesterol seviyesinin yüksek olması, koroner kalp hastalığının en önemli risk faktörlerinden biridir. Kan kolesterol seviyelerini düşürmek için uygulanan tedavi yöntemleri arasında perhiz uygulaması, düzenli egzersiz ve ilaç tedavisi yer almaktadır.

Yüksek Kolesterolün Düşürülmesinde Probiyotiklerin Önemi

Son yıllarda, kandaki yüksek kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için perhiz uygulamalarında yeni yaklaşımlar söz konusudur. Bu uygulamalar arasında, probiyotik bakterilerin kullanımı da önemli bir yere sahiptir.1 Bakteriler tarafından kolesterolün asimilasyonu, kolesterolün bakterinin hücre duvarına bağlanması veya hücre zarının yapısına katılması, kolesterolün bağırsaklardan emilemeyen bir moleküle dönüştürülmesi gibi çeşitli mekanizmalarla kolesterol seviyesini azalttığı belirlenmiştir.

In vitro ve in vivo çalışmalarda özellikle belirli Lactobacillus veya Bifidobacterium türlerini içeren probiyotik ürünlerin kandaki yüksek kolesterol seviyelerini azalttığı gösterilmiştir.

Probiyotik alımı hiperkolesterolemik hastalarda, özellikle de yüksek trigliserid seviyelerine sahip olanlarda serum trigliserid ve LDL kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir. Dahası, probiyotik takviyelerinin LDL kolesterol düşürücü etkileri, takviyedeki tedavi süresini ve dozajı artırarak artırılabilir.

 

Referanslar:

1. Tok E., ve Aslım B. Probiyotik olarak kullanılan bazı laktik asit bakterilerinin kolesterol asimilasyonu ve safra tuzları dekonjugasyonundaki rolleri. Türk Mikrobiyol Cem Derg 2007;37(1):62-68.

2. Ooi LG., and Liong MT. Cholesterol-Lowering Effects of Probiotics and Prebiotics: A Review of in Vivo and in Vitro Findings Int J Mol Sci. 2010; 11(6): 2499–2522.

3. Jiang J., Wu C., Zhang C., Zhao J., Yu L., et al. Effects of probiotic supplementation on cardiovascular risk factors in hypercholesterolemia: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trial. Journal of Functional Foods 2020;74:104177

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ