Bizi Takip Edin!

İş Hayatında Doğru İletişimin Gücü

Doğru iletişim kurmanın bireye ve çevresine birçok faydası vardır. Doğru şekilde kurulan iletişim, çoğu problemi oluşmadan önleyebileceği gibi süreci de keyifli hâle getirebilir. Yaşamın önemli bir parçası olan iş hayatında da sosyal etkileşim oldukça yoğun biçimde gerçekleşir. Bu etkileşimin en önemli aracılarından biri olan iletişim, doğru yöntemlerle kurulduğunda ortaya etkileyici sonuçlar çıkabilir.

Doğru İletişimin Önemi

Doğru iletişim, bireylerin verimli çalışma sürecine olumlu katkı sağladığı gibi ekip içi ve ekipler arası diyalogların da dinamiklerini etkiler. Doğru iletişim bireyin kendini tanımasıyla ve net ifade edebilmesiyle başlar. Birey anlaşıldığını hissettiğinde karşı tarafı da daha iyi anlar. Bu sayede şeffaf ve açık bir iletişim kurularak çoğu problem önlenebilir veya düzeltilebilir hâle gelir.

İletişimin Önündeki Engeller

Doğru iletişim kurmak kolay bir yol gibi görünse de bu durum yolun zorlukları olmadığı anlamına gelmez. Bireyin egosu, gerektiği yerde özür dileyememesi, dürüst olamaması gibi basit örnekler engel teşkil edebilir. Basit gibi görünen iletişim kazaları hayatı karmaşıklaştırabilir.

İletişim hatalarını önlemenin ilk yolu, bu hataları görebilmektir. Bireyin kendini tanıması, rahatsızlıklarını ve duygularını bilmesi önemli bir adımdır. Bu sayede karşı tarafla empati kurabilir ve gereken önlemleri alabilir. İnsanlar parmak izleri gibi eşsiz olsalar da genel patikalarda birbirlerine benzerler.

Doğru İletişimin Yolları

İletişim kurmanın faydalarını ve bu süreçteki engelleri tanıdıktan sonra doğru iletişimi kurmak için bazı adımlar atmak gerekebilir. İfadeleri güçlendirip sağlıklı bir iletişim kurmak için dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde olabilir:

1. Şeffaf ve Açık Olmak

Özellikle iş yeri gibi ortamlarda kurulan iletişimde şeffaf olmak önemlidir. Ne söyleneceğini bilerek açık olmak iki tarafın da işini kolaylaştırır. Birden fazla anlama gelebilecek ifadelerden kaçınıp karşı tarafın anlayabileceği şekilde sade cümlelerle konuşmak faydalıdır. Başka bir sorumluluk da iletinin anlaşılıp anlaşılmadığına bakmak olabilir. “Anladın mı?” sorusu rahatsız edebileceğinden “Anlatabildim mi?” sorusunu tercih etmek büyük bir fark yaratır. Karşı tarafa fikrini sormak, bireyin anlaşılıp anlaşılmadığını öğrenmek için kullanabileceği bir yöntemdir.

2. Aktif Dinlemek

Doğru iletişimde konuşmak kadar dinlemek de önemlidir. Karşı tarafı ilgiyle dinlemek, yerinde ve doğru soruları söz kesmeden sormak gerekebilir. Bu sayede karşı taraf da anlatmak için motive olur. Böylece duruma veya sorunlara ortak bir akılla yaklaşmak mümkün olabilir. İki aklın buluştuğu köprü sağlıklı iletişimdir.

3. Anlayışla ve Empatiyle Yaklaşmak

İletişim kurulan insanların empatisine ihtiyaç duyulabilir. Bu sayede rahat ve doğru iletişim kurulabilir. Agresif veya yanlış algılanabilecek bir eleştiriyle yaklaşan bireylerle konuşmak zor olabilir. Bu nedenle dinlenilen insanlara da anlayışla yaklaşmak önemlidir. Anlayışlı yaklaşım hem anlatmaya teşvik eder hem çözümde birleşmeyi kolaylaştırır. Çözümlerin en iyi arkadaşı doğru iletişimse, iletişimin en iyi arkadaşı anlayıştır. Dinleme veya anlatma süreçlerinde empati duygusunu kaybetmemek ve onu korumak önemlidir. Bu sayede olumlu duyguların yoğunlukta olduğu bir iş ortamı kurabilir ve sorunlar engellenebilir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ