Bizi Takip Edin!

Havaların Soğumasıyla Bağışıklık Sistemimizde Ne Tür Değişiklikler Yaşarız?

Bağışıklık sistemi yaşlı hücreleri parçalayarak yenilerine yer açan, kontrolden çıkan hücreleri yok eden, enfeksiyona sebep olan mantar, virüs ve bakterilerden bizi koruyan sistemdir. Bu sistem hepimiz için hayati öneme sahiptir. Çünkü yaşamın devamlılığını sağlamak ve sağlıklı bir yaşam için bağışıklık sisteminin güçlü olması şarttır. Belli dönemlerde bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir. Bağışıklık sistemimizin zayıfladığı dönemlerin başında ise soğuk havalar gelir. Soğuk havalar bağışıklık sistemimizi hem dolaylı hem de direkt olarak etkilemektedir. Birincisi bağışıklık sistemimizi desteklemek için yaptığımız şeyleri soğuk havalar dolasıyla yapamamamızdır. İkincisi ise soğuk havanın getirdiği risklerdir. Fakat durum ne olursa olsun bağışıklık sistemimizi desteklemek için yapılabilecekleri yapmak iki tehlikeli durumu da ortadan kaldırmaya yetecektir. Bağışıklık sistemimizi desteklemek için yapmamız gerekenlere geçmeden önce, soğuk havanın vücudumuz üzerinde nasıl bir etkisi var; incelememiz de büyük fayda vardır.

Soğuk hava ve bağışıklık sistemimiz arasındaki ilişki nedir?

Birçoğumuz kış aylarında daha kolay hasta olduğumuzu biliriz. Peki bu durum neden böyledir? Aslında bizi hasta eden şey soğuk havalar değildir. Bizleri asıl hasta yapan şey mikropların yaşamasına uygun ortamların oluşmasıdır. Bunun doğrultusunda bazı şeylere dikkat etmemiz gerekir. Araştırmalar daha az havalandırılan ortamlarda mikropların hızla arttığını göstermektedir. Hızla artan mikroplar sıklıkla temas ettiğimiz birçok noktaya da bulaşmaktadır. Bunların yanı sıra grip virüsü kış aylarında oldukça hızlı bir şekilde hareket eder. Çünkü virüsün üzerinde bulundan lipid tabakası soğuk havayla birlikte sertleşecek ve daha hızlı hareket etmeye başlayacaktır. Bunlar dolaylı bir şekilde bağışıklık sistemimizi etkileyen durumlardır. Bunların yanı sıra iki ana konu bağışıklık sistemimizin daha yavaş çalışabileceğini göstermektedir. Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kobaylar üzerinde soğuk algınlığı virüsünün farklı sıcaklarda enfekte olmasına zemin hazırlandı. Araştırma sonucunda bağışıklık sisteminin soğuk havalarda daha yavaş bir şekilde tepki vererek başarısız olduğu sonucuna varıldı. Diğer bir yandan Cardiff Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada soğuk havayla birlikte ayakların üşümesinin kan damarlarının büzüşmesine neden olduğunu ve bağışıklık sistemini zayıflattığını gösterdi.

Bağışıklık sistemimizi nasıl destekleriz?

Tüm bu durumların ışığında şunu söylemek mümkündür: Bağışıklık sistemimizin görevini layıkıyla yapabilmesi için dolaylı ve direkt etkenleri ortadan kaldırmak oldukça önemlidir. Yani bağışıklık sistemimiz mutlaka belli yaşam alışkanlıklarıyla desteklenmelidir. İşte kış aylarında bağışıklık sistemini desteklemek için yapılması gerekenler:

  • Tüm mevsimlerde çeşitli, dengeli ve düzenli bir şekilde beslenilmelidir.
  • Günlük su miktarı mutlaka tüketilmelidir.
  • Düzenli olarak egzersiz yapmaya önem verilmelidir. Eğer mümkünse açık havada egzersiz yapılmalıdır.
  • Soğuk havalarda hijyen konusu oldukça önemlidir. Bu yüzden kişisel temizliğe önem verilmelidir. Özellikle eller sürekli ve iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
  • Bağışıklık sistemi için yeterli, kaliteli ve düzenli uyku oldukça önemlidir.
  • Kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Alkol ve sigara kullanımı bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.
  • Bağışıklık sistemi için vitamin bazlı beslenme oldukça önemlidir. Bu konuda bazı vitaminler ön plana çıkmaktadır. Bu vitaminler arasında A, B, C, D ve E vitaminleri yer almaktadır.
  • Bağışıklık sisteminin stres ile zayıflayabileceği bilinmektedir. Bu yüzden stres nedeni olabilecek durumlar çözülmeye çalışılmalıdır.
  • Bağışıklık sistemi için sindirim sisteminin iyi bir şekilde çalışması büyük öneme sahiptir. Bu yüzden sindirim sistemi sağlığını destekleyecek besinler tüketilmelidir. Sindirim sistemi sağlığını destekleyen probiyotik bazlı besinleri (yoğurt, kefir vs.) tüketmek bağırsak florasında bulunan dost bakterilerin artışını sağlayacaktır. Eğer probiyotik bazlı besinler tüketilemiyorsa doktor onayıyla probiyotik takviyeleri kullanılabilir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ