Bizi Takip Edin!

Ramazan Ayında Çalışanların Alması Gereken İyi Yaşam Önlemleri

Birlik ve beraberlik duygularının, sosyal dayanışmanın geliştirildiği Ramazan ayı, oruç tutan insanların beslenme ve yaşam biçiminin de tamamen değiştiği bir aydır. Özellikle çalışan insanlar, Ramazan ayı süresince iftar ve sahurlarda sağlıklı besinler tüketmeye daha fazla özen göstermelidir. Aksi takdirde uzun açlık süresi sebebiyle dikkat eksikliği, hafıza problemleri, motivasyon düşüklüğü gibi problemler yaşayabilirler. Güne erken başlamak ve günün çoğunluğunu çalışarak geçirmek, daha çok acıkmaya, susamaya ve sonuçta enerji kaybetmeye neden olabilir. Ama elbette yeterli ve dengeli beslenme ile bu problemler en aza indirgenerek sağlıklı bir Ramazan geçirmek mümkündür. Nasıl mı? İşte Ramazan ayında çalışanların alması gereken sağlıklı yaşam önlemleri!

Sahur öğününü atlamayın

Sahur

Ramazan ayında, birçok kişi gece uykusunu bölmemek için sahur öğününü atlamaktadır. Oysa Ramazan ayında sadece iki öğün beslenildiği için sahur kesinlikle atlanmamalıdır. Burum özellikle çalışan insanlar için daha fazla önemlidir. Sahura kalkmamak, gün boyu daha fazla acıkmaya neden olabileceği gibi metabolizma hızının da yavaşlamasına sebebiyet verir ve çeşitli sağlık problemlerini tetikleyebilir. Bu yüzden mutlaka sahura kalkmak ve yeterli bir şekilde beslenmek gerekir.

İftar ve sahur arasında 10-12 bardak su için

İftar ve sahur arasında su için

Ramazan ayında uzun açlık süreleri sebebiyle vücudumuz susuz kalmaktadır. Bu suyu kazanmak içinse süremiz bir hayli kısıtlıdır. Vücudun susuz kalması genel sağlığı tehdit edeceği gibi çalışan kişilerde dikkat ve hafıza problemlerine neden olabilir. Bu nedenle gün içinde alınması gereken su miktarı, iftar ile sahur arasında mutlaka karşılanmalıdır.

Yeteri kadar protein ve sağlıklı karbonhidratlar tüketin

Protein içeren besinler, gün içinde daha tok olmanızı sağlar ve enerjinizi verimli kullanmanıza yardımcı olur. Sağlıklı karbonhidratlar dediğimiz tam tahıllı gıdalar da benzer etkiye sahiptir. Bu nedenle gün içinde enerjinizi koruyabilmeniz için sahur ve iftar öğünlerinde proteinlere ve bu türden sağlıklı karbonhidratlara dengeli bir şekilde yer vermeniz gerekir.

Lifli yiyecekler tercih edin

Yoğurt

Ramazan ayında uzun açlık süreleri, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. Sonuçta kabızlık, hazımsızlık gibi sindirim problemleri ortaya çıkabilir. Bir de gün boyu iş sebebiyle oturacağınızı, hareketsiz kalacağınızı düşünürsek bu durum kaçınılmazdır. Oysa iftarda ve sahurda lifli gıdalar tüketerek olası problemlerin önüne geçebilir. Ayrıca kefir, yoğurt gibi probiyotik zengini besinleri tüketmek de bu anlamda fayda sağlar.

Hareket edin

Ramazan ayında açlık sebebiyle özellikle çalışan insanlar daha az hareket etme eğiliminde olurlar. Uzun açlık süreleri, zaten metabolizmamızı yavaşlatır. Bunun üzerine bir de hareketsizlik eklendiğinde, metabolizma hızımızda ani değişiklikler yaşanabilir. Bunu engellemek ve metabolizma hızını arttırıp sindirimi desteklemek için hareket etmek şarttır. İftardan sonra yarım saat de olsa yürüyüşe çıkmak, daha sağlıklı bir Ramazan geçirmenizi sağlayacaktır.

Tatlı yerine meyveyi seçin

Şerbetli tatlılar, Ramazan sofralarının olmazsa olmazıdır. Ancak bu türden tatlıların tüketimi, sindirim sorunlarına ve kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle tatlı yerine mevsim meyvelerini tercih etmek gerekir. Bu sayede hem vücudun ihtiyacı olan yararlı maddeler kazanılır hem de şekerin zararlı etkilerinden kaçınılmış olur.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ